Вселенський патріархат зберіг єпархії за митрополитами Олександром і Симеоном

 

Вселенський патріарх Варфоломій надіслав листи підтримки на адресу митрополитів Симеона (Шостацького) та Олександра (Драбинка) за участь в Об’єднавчому соборі православних церков.

Про це повідомив митрополит Олександр на своїй сторінці у Facebook.

“Оскільки ваша єпархія, яка у давній час підпала під іншу церковну юрисдикцію, була відновлена завдяки відкликанню та скасуванню грамоти, виданої нашим пріснопам’ятним попередником Діонісієм IV, і тепер належить до Великої Константинопольської Христової церкви й визнається її справжньою дочкою, ми прийшли до рішення з допомогою цієї патріаршої грамоти прийняти вас в юрисдикцію нашого святійшого апостольського і Вселенського патріаршого престолу разом з вашим непорочним кліром і благочестивим народом, звільняючи від всякої відповідальності, або обвинувачення, або будь-якого іншого стягнення, що накладається на вас церковним органом, і повністю приймаючи все, що ви робили як єпископ і пастир”, — йдеться у листі Варфоломія.

Як інформувала “Новинарня“, двох учасників Об’єднавчого собору 15 грудня від Московського патріархату звільнили з посад та заборонили їм служіння.

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні синоду так званої УПЦ МП 17 грудня.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Об’єднавчому соборі, де проголосили створення єдиної автокефальної Православної церкви України, визнаної Константинополем, взяли участь два архієреї УПЦ Московського патріархату – митрополит Вінницький і Барський Симеон, а також митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, а також священики й миряни від МП.

При цьому Симеон претендував на пост предстоятеля ПЦУ і набрав лише на 20 голосів менше, ніж переможець – Епіфаній від УПЦ КП.

Як відомо, після літургії у Михайлівському соборі предстоятель нової церкви Епіфаній заявив, що Православна церква України готова прийняти ієрархів УПЦ Московського патріархату.

Читайте також:
Онуфрій втратив титул “митрополит Київський”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна