Ватикан визнав Православну церкву України, — Зоря

 

Ватикан визнав суб’єктність єдиної помісної Православної церкви України.

Про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій Зоря.

“Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем автокефальної УПЦ”, — зазначив він.

За словами Зорі, фактично це означає, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання вселенським патріархом Варфоломієм української церкви та її митрополита — “ця Церква набуває для Ватикану суб‘єктності”.

“Вельми болюча новина для Московської патріархії. І дуже вагома – для католицького і всього християнського світу”, — наголосив Зоря.

Архієпископ зазначив, що відсутність євхаристичної єдності між католицькою церквою і православною церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, зокрема, у помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги.

За словами Зорі, це означає, що у тих православних церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з’явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення томосу Православній церкві України.

Як інформувала “Новинарня“, 15 грудня у Києві, в Софійському соборі, відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія з УПЦ КП. Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Перед Собором дві церкви, які взяли участь в об’єднанні – УПЦ Київський патріархат та Українська автокефальна православна церква – провели свої собори і постановили саморозпуск, щоб шляхом злиття утворити єдину помісну церкву. Юридично ця нова церква є спадкоємицею і автокефальної церкви, і Київського патріархату, пояснив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

Саме йому має вручити томос про автокефалію Української православної церкви Вселенський патріарх. Рішення про це ухвалив синод Вселенського патріархату – материнської структури всіх православних церков світу.

Читайте також:
Лідер мусульман вітає створення Української помісної церкви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.