Перед Об’єднавчим собором митрополит МП Павло координував підготовку “кривавих провокацій”, – СБУ

 

13 і 14 грудня на території Києво-Печерської лаври планувалися провокації з загибеллю і пораненням людей. Також російські спецслужби планували провокації “задля створення кривавої картинки” в день проведення Об’єднавчого собору, 15 грудня. Координувати провокації мав намісник Києво-Печерської Лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь).

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко на брифінгу в Києві в четвер, 13 грудня.

За його словами, під час слідчих дій Служби безпеки у священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату зібрано достатньо доказів фактів розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

“Обшуки та допити, які були, проводилися в рамках конкретних кримінальних проваджень, які відкрито не сьогодні й не вчора”, – сказав Кононенко.

“Службою безпеки України задокументовано наміри організувати в місті Києві та інших регіонах нашої держави провокації напередодні та під час проведення Об’єднавчого собору та створення Української помісної православної церкви”, – заявив він.

Заступник голови СБУ розповів про викриті домовленості щодо вчинення провокацій, які мав би організувати завербований громадянин України.

“У листопаді поточного року до мешканця міста Києва, який неоднарозово брав участь в акціях різновекторних політичних сил, звернулась особа на ім’я Юрій, яка відрекомендувалась активістом “Євромайдану”, який наразі переховується у місті Москва, з пропозицією організувати в місті Києві акції протесту”, – сказав Кононенко.

“У Москві Юрій запропонував провести на території Києво-Печерської лаври в місті Києві акції протесту проти отримання Україною томосу та створення Єдиної помісної православної церкви. Для реалізації цих намірів ним було видано готівкою 5 тисяч доларів США. Надані інструкції передбачали необхідність надання нового мобільного телефону та картки стільникового зв’язку для налагодження каналу закритого спілкування, а також встановлення контакту з одним зі священослужителів Києво-Печерської лаври, який мав координувати діяльність наших заявників зсередини. Для взаємодії йому потрібно було назвати пароль “Ми від Олександра Івановича”, – повідомив Кононенко на брифінгу.

За його словами, після повернення до України наш співвітчизник звернувся до СБУ та повідомив про отриману пропозицію.

Відео свідчень:

“Уже під нашим контролем організатор акції зв’язався з Юрієм, який йому повідомив, що координатором акції буде священник Павло (вочевидь – митрополит Павло Лебідь, намісник Лаври, який заявив про вірність Московському патріархату“Н”). Далі було встановлено, що вказаною особою є намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло”, – додав Віктор Кононенко.

За інформацією СБУ, 6 грудня в будівлі колишньої СБУ в окупованому Донецьку відбулася нарада під головуванням представників спецслужб РФ та керівництва “ДНР”, де обговорювалось питання надання Україні томосу і заходи, які можуть цьому завадити.

“За результатами наради було ухвалено рішення щодо організації хресних ходів у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Херсоні, Миколаєві у день проведення Об’єднавчого собору під час яких будуть спровоковані силові сутички з правоохоронцями з обов’язковим створенням кривавої картинки для російських ЗМІ. Залучення для збільшення кількості постраждалих осіб похилого віку, інвалідів та хворих”, – повідомив Кононенко.

“8 грудня, відповідно до наданих російською стороною інструкцій, була проведена зустріч із митрополитом Павлом, котрий, після озвучення паролю, запросив організаторів акції до свого кабінету та провів із ними відповідну бесіду. Слід зазначити, що після проведення у нього обшуків, митрополит Павло поводив себе досить обережно.
10 грудня замовником було озвучено дати проведення акцій, а саме: 13 і 14 грудня поточного року о 12-й годині на території Києво-Печерської лаври під час проведення релігійної служби.
Отримавши цю інформацію і провівши на місці рекогносцировку, ми вирішили припинити проведення оперативної гри та оприлюднити її результати громадськості”, – пояснив Віктор Кононенко.

Представник СБУ продемонстрував скріншоти листування, де містилися вказівки які необхідно виготовити плакати для проведення акцій.

провокація проти томосу - СБУ _1 провокація проти томосу - СБУ _2 провокація проти томосу - СБУ _ провокація проти томосу - СБУ _3 провокація проти томосу - СБУ _4 провокація проти томосу - СБУ _5
<
>

“Гасла і плакати виготовлялися в Москві і скидалися виконавцям для організації цієї роботи. Основною версією, яку ми розглядаємо на сьогоднішній день, є скоєння злочину по відношенню до осіб, котрі планували залучити до цих акцій, а саме: вчинення резонансних протиправних дій, пов’язаних із загибеллю і поранення пересічних громадян, додатково залученими для цього особами. Це, з одного боку, мало стати підтвердженням попередніх “страшилок” про переслідування вірян УПЦ радикалами і захоплення святинь. А з іншого боку — могло поставити під загрозу проведення Об’єднавчого собору”, – заявив Кононенко.

Читайте також:
СБУ прозвітувала про цікаві знахідки під час обшуків в УПЦ МП

“Я підтримую УПЦ і готовий до викликів у СБУ”:
священики та віряни УПЦ МП запустили флешмоб

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна