Звинуваченому у викраденні й катуванні журналіста Сергієнка не змогли скасувати заставу

 

Обвинуваченому у викраденні, побитті і катуванні журналіста Василя Сергієнка, Віктору Горбенку, не змогли скасувати заставу.

Про це повідомляє Insider.

Адвокат одного з обвинувачених у вбивстві журналіста Василя Сергієнка Віктора Горбенка не з’явився на засідання, де мало би розглядатись клопотання про зміну запобіжного заходу — прокурор просив безальтернативний арешт.

Сьогодні, 21 листопада, Горбенко має право вийти під заставу у 800 тисяч грн.

У вівторок, 20 листопада, його поплічнику, за версією слідства, Вадиму Мельнику суд скасував можливість внесення застави.

Аналогічне клопотання прокурора Антона Грекова стосувалось і Віктора Горбенка. Його розгляд запланували на 21 листопада. Однак через відсутність приватного адвоката, прокурор попросив призначити Горбенку державного захисника і розглянути клопотання.

Натомість сам Горбенко наголосив, що має адвоката і від безоплатного захисника відмовляється. Він також попросив перенести засідання та повідомити про це його адвоката.

Суддя Сергій Пироженко ухвалив перенести розгляд клопотання на 22 листопада “з метою забезпечення права на захист обвинуваченого”.

Як повідомляла “Новинарня“, один із підозрюваних в організації вбивства черкаського журналіста Василя Сергієнка – Вадим Мельник – не зміг вийти з СІЗО, хоча за цього була внесена застава в сумі 2 мільйони гривень, як було передбачено рішенням Соснівського райсуду від 16 листопада.

Мельника повернули під арешт за рішенням того ж суду в результаті багатогодинного судового засідання і тиску громадських активістів Черкас.

“О 1:02 [ночі 21 листопада] суддя зачитав ухвалу, якою змінив запобіжний захід Вадиму Мельнику на тримання під вартою терміном 60 діб“, – повідомив “Інсайдер“, який вів репортаж із засідання Соснівського районного суду.

Фото: Інсайдер

Напередодні, 20 листопада, суддя Сергій Пироженко мав зачитати повний текст ухвали щодо підозрюваних у вбивстві та катуванні журналіста Василя Сергієнка, прийнятої 16 листопада.
Імовірного організатора вбивства Сергієнка Вадима Мельника та підозрюваного у виконанні цього вбивства Віктора Горбенка збиралися відпустити під заставу в розмірі 2 млн. грн. та 800 тис. грн. відповідно.

Близько 14-ї години керівник СІЗО Роман Дяченко підтвердив, що за Мельника внесли заставу, і він має бути звільнений протягом доби згідно з чинним законодавством.

Проти звільнення імовірних убивць виступили громадські активісти Черкас, ветерани АТО, націоналістичні організації. Біля черкаського СІЗО вони повісили символічну шибеницю.

Фото: Інсайдер

Черкаські журналісти склали заяву, та вимагають від суду найскорішого завершення розгляду і винесення вироку. Вони обурені діями суддів, які відпустили Мельника та Горбенка.

На тлі цих подій прокурор Антон Греков заявив, що подав клопотання до суду на зміну запобіжного заходу на тримання під вартою.

“Жодних перешкод для того, аби суддя розглянув клопотання сьогодні, як на мене, у суду немає”, – сказав прокурор.

Суддя Пироженко з’явився в залі суду і почав оголошувати ухвалу о 15:45. Підсудні брали участь у засіданні по відеозв’язку.

Суддя заявив, що Мельник, підозрюваний в організації викрадення та вбивства Василя Сергієнка, був затриманий у травні 2017 року з порушенням законодавства, та задовольнив скаргу сторони захисту про звільнення його під заставу – під домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю.

Натомість прокурор наполіг на розгляді клопотання про призначення нового запобіжного заходу – позбавлення волі. Греков припустив, що Мельник після внесення застави може уникати слідства або впливати на свідків.

У цей час у суді перебували близько 50 активістів.

Незважаючи на протести адвоката Олександра Шадріна, близько 17:00 суддя вирішив розглядати клопотання прокурора.

У цей час Мельник у СІЗО заявив, що не може продовжувати брати участь у засіданні, бо в нього “серцевий напад”. Його повели до лікаря.

Суддя відхилив клопотання адвоката Шадріна про відвід прокурора.

Медичний працівник встановив, що в Мельника “гіпертонічний синдром неускладнений”, і надалі підсудний залишався на зв’язку, лежачи на стільцях.

Фото: Інсайдер

Своєю чергою адвокат Шадрін намагався втекти з СІЗО і заявити про неможливість продовження процесу на підставі того, що в підсудного немає адвоката.

“18:22. Активісти “зловили” адвоката біля приміщення СІЗО. Вони намагаються повернути адвоката до СІЗО, щоб він продовжив захищати своїх підзахисних, адже ті просять не розглядати клопотання прокурора без їх захисника.

18:33. Адвокат під впливом активістів повернувся до СІЗО”, – ішлося в репортажі “Інсайдера”.

Надалі три адвокати обвинувачених з’явились у залі суду і заявили клопотання про відвід колегії суддів. Але головуючий суддя Пироженко після перебування в нарадчій кімнаті це відхилив.

Адвокат Шадрін скаржився, що активісти пошкодили колесо в його машині біля СІЗО, заявляв відвід секретарю суду, яка працює в неробочий час, та ще раз просив перенести засідання.

“22:50. Під час перерви адвокат закрився в туалеті і викликав швидку. Потім вийшов з туалету і сів на підлогу біля виходу із суду. Приїхали лікарі…” – повідомляв “Інсайдер”.

Медики “швидкої”, яка приїздила двічі, заявили, що в адвоката підвищений тиск (“гіпертонічний криз”).

Утім, активісти заявили, що Шадрін симулює, і проконтролювали, аби він не втік із суду.

Зрештою ухвалу було оголошено, нове клопотання прокурор про арешт Мельника – задоволене.

Водночас було заявлено, що клопотання з приводу зміни запобіжного заходу другому обвинуваченому – Горбенку – розглядатимуть 21 листопада о 12-й годині.

Фото: Інсайдер

Як інформувала “Новинарня“, 4 квітня 2014 року Василя Сергієнка викрали з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. При викраденні його били та нанесли поранення ножем. Мати журналіста бачила, як його вивозять на машині.

На пошуки побратима миттєво зібралась місцева самооборона. Наступного ранку його знайшли закатованим насмерть у лісі неподалік бази “Модус”.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

Після цього вбивства Сергієнка зарахували до Небесної сотні. Він нагороджений як Герой України.

Вбивство розслідують за статтею “викрадення людини та умисне вбивство викраденої людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб”.

Затриманий за підозрою у виконанні вбивства Віктор Горбенко вказав на Вадима Мельника як організатора злочину.

У справі про викрадення і вбивство Сергієнка, крім Мельника і Горбенка, фігурують також Володимир Воронков,  Роман Недибалюк,  Максим Русин і Валентин Завражин.
Мельник, Горбенко, Воронков і Недибалюк перебувають під арештом, Русин і Завражін відпущені під заставу.

ЗМІ неодноразово писали про причетність до замовлення цього злочину політичного конкурента Сергієнка – нардепа-бізнесмена, колишнього члена Партії регіонів Геннадія Бобова.

Читайте також:
Журналісти підписують відкритий лист Генпрокурору
з вимогою позбавити недоторканності нардепа Бобова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна