Спроба підпалу Андріївської церкви: біля храму знайшли рюкзак нападників

 

У Києві поліцейські встановлюють зловмисників, які кинули у двері Андріївської церкви два “коктейлі Молотова”, застосували проти охоронців газові балончики і втекли.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила прес-служба столичної поліції.

Інцидент стався вранці в четвер, 15 листопада.

“…По спецлінії 102 до столичної поліції звернувся охоронець Андріївської церкви: чоловік повідомив, що двоє невідомих кинули до вхідних дверей церкви дві скляні пляшки. На місце події негайно виїхали наряди поліції та слідчо-оперативна група Подільського управління поліції.
Внаслідок події постраждалих немає, загоряння не сталося. Охоронці намагалися затримати зловмисників, однак вони застосували газові балончики і втекли”, ідеться в повідомленні.

Згодом у ГУ НП додали, що під час огляду території правоохоронці виявили біля церкви рюкзак, який, імовірно, належить правопорушникам.

“Слідчі розпочали кримінальні провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) та ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України”, – зазначив начальник ГУНП у м. Києві Андрій Крищенко.

За вчинення правопорушень зловмисникам загрожує до десяти років позбавлення волі, зазначили в поліції.

Як інформувала “Новинарня“, 18 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про передачу Андріївської церкви в Києві у постійне користування Вселенському патріархату, що де-факто є частиною плану з надання церкві України томосу про автокефалію.

Законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату подав президент Петро Порошенко.
У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

Закон встановлює, що Андріївська церква Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, Андріївський узвіз, 23), “яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій”.

Закон набув чинності 15 листопада.

Раніше Андріївська церква перебувала в користуванні УАПЦ. Наразі в храмі триває ремонт.

Читайте також:
“Горяща споруда”. Як суддя Левицька арештувала двох архітекторів
за спробу підпалу МАФу УПЦ МП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна