Суддя просить адвоката Януковича зупинитися, бо не можна “виступати вічно”

 

Головуючий суддя у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев’ятко нагадав платному адвокату Януковича Олександрові Байдику, що стадія судових дебатів не може тривати вічно.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Сторона захисту звертається до суду із клопотанням щодо відновлення з’ясування обставин”, — сказав Байдик.

Він знову нагадав, що суд із 144 свідків, про допит яких раніше просив захист, задовольнив клопотання про допити лише 43 свідків.

Також Байдик знову згадував покази тих свідків, які не були допитані в суді.

Так само Дев’ятко, звертаючись до адвоката, наголосив, що “не потрібно зачитувати показання, які ми не досліджували”.

“Суд ухвалив в поновленні судового слідства по даній справі відмовити. Суд пропонує завершити вам свою промову. Не потрібно побоюватися, що ми якимось чином будемо обмежувати в праві Януковича звернутися до суду з останнім словом. Просто те, що зараз відбувається, суд сприймає як просте ваше небажання закінчувати промову. Позиція захисту не може полягати у вічному проведенні судових дебатів. Так, суд не може обмежити вас у часі виступу, але ви не можете вічно виступати”, — уточнив Дев’ятко.

Після цього Байдик заявив вже третє за день клопотання про поновлення судового слідства і попросив суд залучити до матеріалів справи ще низку документів.

“Суд ухвалив у задоволенні клопотання Байдика відмовити”, — наголосив Дев’ятко.

Після цього адвокат попросив про перерву до 15:00, оскільки він має бути у понеділок ще на двох судових засіданнях.

“Суд нікуди не поспішає і лише за те, щоб Байдик якісно завершив свою промову. Перерва до 15:00”, — підкреслив Дев’ятко.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев’ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня.
Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Судовий процес у цьому провадженні почався в Оболонському райсуді у травні 2017 року.
Суддя Дев’ятко вже оголошував про перехід до дебатів – 19 квітня.

Захист Януковича неодноразово вдавався до затягування цього процесу, зокрема через відкликання адвокатів.

30 липня Оболонський районний суд Києва переніс початок судових дебатів у справі про держзраду Януковича у зв’язку з тим, що не прийшли адвокати обвинуваченого.

Дебати фактично почалися 16 серпня. Цього дня представник прокуратури у своєму виступі попросив засудити екс-президента до 15 років тюрми.

Під час перерви в суді виникла сутичка, спричинена платним адвокатом з об’єднання Aver Lex Віталієм Сердюком. Саботуючи дебати, він намагався заблокувати залучення судом безоплатного адвоката Юрія Рябовола.
Після цього прокуратура відкрила справу проти адвокатів Януковича.

Читайте також:
Янукович не виступив з останнім словом у суді: засідання перенесли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна