Янукович відмовився від адвокатів у справі про держзраду

 

Колишній президент-втікач Віктор Янукович заявив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі у справі про державну зраду та відкликає з суду своїх адвокатів.
Про це він сказав в ефірі програми “Время” на російському Першому каналі в середу, 5 липня.

“Я не хочу брати участі в нібито змагальному процесі, підсумок якого заздалегідь визначений. Я вирішив відкликати з процесу своїх захисників. У їхній кваліфікації сумнівів немає, але в країні знищеного правосуддя адвокати безсилі”, – заявив Янукович, якого цитує російський “Інтерфакс”.

Обвинувачений підкреслив, що “не відчував ілюзій з приводу цілей і завдань, поставлених перед судом нинішньою владою, та знав, що вони за всяку ціну прагнутимуть їх досягти”.
“Винести обвинувальний вирок, звинуватити мене у всіх минулих, нинішніх і майбутніх бідах України”, – вважає екс-президент України.

“Це не суд, а чистої води профанація. Для мого засудження в найкоротші терміни під тиском особисто громадянина Порошенка були прийняті спеціальні закони про заочне засудження. Це пряме порушення Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Крім цього, на мої заяви про вимогу надання мені можливості взяти участь в судовому процесі в режимі відеоконференції мені було відмовлено”, – сказав Янукович, який сам не захотів долучатися до процесу.

Нагадаємо, відповідно до графіку, в четвер, 6 липня, в Оболонському районному суді Києва продовжиться розгляд у справі про держзраду Януковича.

Він звинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 (співучасть у злочині), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч. 1 ст. 111 (державна зрада,  від 10 до 15 років), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, від 10 до 15 років) КК України.

Під час попереднього розгляду справи адвокати всіляко затягували процес, подаючи сотні клопотань та заперечень.

29 червня Оболонський суд почав заочний розгляд справи про держзраду Януковича.

3 липня генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що Янукович може брати участь в судовому розгляді справи за обвинуваченням його в державній зтраді тільки на території України, яка гарантує йому безпеку.
Він вважає, що Януковичу не повинно бути дозволено “з Москви бути учасником процесу по телевізору”.
“Він по телевізору може тільки слухати процес і спілкуватися зі своїм захистом. Але сидячи в Москві, допитувати свідків – неможливо. Допитати свідків обвинувачений може, але в Києві, на процесі”, – вказав генпрокурор.

Генпрокурор запевняє, що Українська держава здатна забезпечити захист Януковичу, навіть коли його звинувачують в такому тяжкому злочині.
“Україна гарантує йому достатню охорону, щоб він був присутній в суді”, – заявив Луценко.

Читайте також:
Справа про держзраду Януковича: прокуроратура виклала аргументи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна