Штовханина в Оболонському суді: адвокати Януковича вмикають Азарова і блокують безплатного захисника

 

В Оболонському районному суді Києва, який розглядає справу про державну зраду колишнього президента-втікача Віктора Януковича, сталася штовханина.

На засіданні суду вранці 16 серпня основний адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що безоплатний адвокат Юрій Рябовол, якого виділили Януковичу на минулому засіданні через саботаж найманих захисників, не має права представляти його інтереси в суді.

За словами Сердюка, Янукович відмовився від послуг адвоката, наданого державою.

Головуючий суддя Владислав Дев’ятко сказав, що платні адвокати намагаються зірвати засідання та не хочуть брати участь у процесі.

Суд оголосив перерву на 15 хвилин і попросив правоохоронців забезпечити порядок у судовому засіданні.

Під час перерви в коридорі суду трапилася штовханина між предстанвиком поліції і Сердюком.

До засідання хотіли не допустити адвоката Рябовола. Водночас Сердюк заявив, що силу застосували проти нього.

За словами адвоката Сердюка, суд і сторона обвинувачення неправомірно намагаються прискорити процес.

У свою чергу, прокурори у справі, назвали події на засіданні суду та поза його межами на перерві “цирком”.

Надалі засідання відновилося.

Захист Віктора Януковича вкотре заявив, що хоче провести допит ще двох свідків, хоча суд уже вирішив переходити до судових дебатів.

Адвокати через відеоконференцію зв’язались з екс-прем’єр-міністром Миколою Азаровим та пілотом гелікоптера Аркадієм Ярощуком, який у 2014 році вивозив Януковича з України.

“Прошу забезпечити можливість викликати свідка Азарова. Прошу забезпечити можливість допиту свідка Ярощука”, – наполягав захисник Віталій Сердюк.

Натомість суддя надав слово прокурору.

Прокурор Руслан Кравченко взявся зачитувати промову, але одночасно із ним почали говорити адвокати, які наполягали на допиті свідків.

Захисники говорили, що суд також не допитав ще чотирьох заявлених ними свідків: екс-очільника МВС Юрія Захарченка, екс-міністра оборони Павла Лебедєва, екс-голову СБУ Олександра Якименка та екс-голову адміністрації президента Андрія Клюєва.

Суд розцінив дії захисту як зрив засідання та наказав видалити із зали техніку, за допомогою якою адвокати хотіли проводити допит.

Платні адвокати і надалі вимагали усунути від справи адвоката Юрія Рябовола, наданого Януковичу державою, наполягаючи, що він не має права брати участь у засіданнях.

Однак суддя Дев’ятко не задовольнив це клопотання. Колегія підкреслила, що особи, яким надається безкоштовний адвокат, не мають права його обирати і що усіх інших захисників від справи не усували.

Під час перерви адвокати заявили, що подають до поліції заяву про вчинення злочину.

Після закінчення перерви платні адвокати не зайшли до залу суду та відмовлялись допускати безоплатного адвоката. Суд знову оголосив перерву та наказав поліції забезпечити участь захисника, наданого державою.

“Це шоу адвокатського дна”, – заявив прокурор Руслан Кравченко в прямому ефірі каналу “112 Україна”.

Читайте також:
Адвокат Януковича Сердюк знову саботує початок судових дебатів.
На заміну вийшов Байдик

Як повідомляла “Новинарня“, 18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев’ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня.Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Судовий процес у цьому провадженні почався в Оболонському райсуді у травні 2017 року.
Суддя Дев’ятко вже оголошував про перехід до дебатів – 19 квітня.

Захист Януковича неодноразово вдавався до затягування цього процесу, зокерма через відкликання адвокатів.

30 липня Оболонський районний суд Києва переніс початок судових дебатів у справі про держзраду Януковича у зв’язку з тим, що не прийшли адвокати обвинуваченого.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна