Адвокат Януковича Сердюк знову саботує початок судових дебатів. На заміну вийшов Байдик

 

 

У Оболонському районному суді Києва, де розглядають справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, 31 липня знову не почалися дебати сторін.

Платні адвокати Януковича наполягали на допиті свідка захисту, а після відмови судді – покинули засідання.

Як передає УНІАН, під час засідання адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, що на відеоконференцзв’язку нібито перебуває свідок захисту Ярощук — пілот гелікоптера, на якому екс-президент летів з Харкова в Донецьк у день втечі з України.

Головуючий суддя Владислав Дев’ятко на це відповів, що суд вже заслухав ряд інших свідків захисту щодо обставин, про які може розповісти Ярощук, тому в його допиті немає потреби.

Після цього адвокат Сердюк заявив, що заявляє відвід судді Дев’ятку.

Своєю чергою прокурор Руслан Кравченко попросив суд забезпечити можливість розпочати судові дебати, призначені раніше на 30 липня.

Суддя Дев’ятко оголосив перерву у засіданні на 10 хвилин для того, щоб підготуватися до дебатів.

Під час перерви адвокати Януковича залишили залу судових засідань. Адвокат Сердюк заявив, що вони сьогодні вже не повернуться на засідання.

Суддя Владислав Дев’ятко, повернувшись в залу засідань, заявив: “На жаль, вимушений констатувати, що захисник Януковича Сердюк не прибув у судове засідання, самовільно залишивши його. На жаль, в українському законодавстві відсутній ефективний спосіб реагування на такі дії захисту, і інколи захист, на жаль, забуває, що є поняття честь, ділова репутація, адвокатська етика. Такими діями фактично зірвані судові дебати”.

Прокурор Руслан Кравченко заявив, що четверо адвокатів вже впродовж трьох місяців не можуть виступити в судових дебатах.
За його словами, вони вже втретє їх зривають, самовільно залишаючи залу судових засідань, і це ставить під загрозу доступ до правосуддя обвинувачуваного Януковича.

У перерві до Оболонського райсуду прийшов адвокат Олександр Байдик, який відрекомендувався новим адвокатом, котрого найняв екс-президент.
Про це у Facebook повідомила журналістка Ірина Ромалійська.

“Каже, що в нього є договір із Віктором Януковичем, який підписав його у РФ минулого тижня. Відмовився відповідати на запитання про те, чому Янукович попросив його увійти у справу. До об’єднання Aver Lex (де Віталій Сердюк і Ко) цей адвокат не входить”, – написала Ромалійська.

За словами Ромалійської, Байдик сказав журналістам, “що і в інших справах захищав Януковича”. У яких саме – не сказав, пославшись на адвокатську таємницю.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев’ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня.Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Судовий процес у цьому провадженні почався в Оболонському райсуді у травні 2017 року.
Суддя Дев’ятко вже оголошував про перехід до дебатів – 19 квітня.

Захист Януковича неодноразово вдавався до затягування цього процесу, зокерма через відкликання адвокатів.

30 липня Оболонський районний суд Києва переніс початок судових дебатів у справі про держзраду Януковича у зв’язку з тим, що не прийшли адвокати обвинуваченого.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна