Дві третини вважають, що Крим має лишатися Україною. Платити хоче мало хто. СОЦІОЛОГІЯ

 

Понад дві третини населення України (68,9%) вважають, що Крим має й надалі залишатися частиною України.
Підтримують існування Криму як окремого державного утворення 12%, а належність до Росії визнають 4%.
Як передає “Новинарня“, такими є результати соціологічного опитування, проведеного в серпні фондом “Демократичні ініціативи” та Центром Разумкова.

При цьому за рік число прибічників “російського” Криму зменшилося на 2,8%.

Дещо зросла кількість тих, хто не визначився – до 14,2%.

Кількість прихильників Криму в Україні залишається майже незмінною порівняно із замірами 2017 року.

Оптимістичні оцінки перспектив повернення українського контролю над Кримом перевищують песимістичні оцінки, відзначають соціологи.

“48% громадян України  вважають таке повернення реальним, а 36% – не вірять у таку можливість. Водночас лише 5% вважають, що таке повернення можливе у найближчій перспективі (у травні 2016 року таких оптимістів було 22%).
Дещо зріс і рівень невизначеності думок щодо цього питання (з 8% до 17%)”, – ідеться в коментарях ФДІ.

“Крим втрачено назавжди” – так вважають 15,5% опитаних українців.

Перевага оптимістичних очікувань щодо можливості повернення Криму формується головним чином мешканцями Заходу та Центру – серед них, відповідно, 65% та 54% вважають повернення Криму реальним.
Тоді як серед мешканців Півдня та Сходу, навпаки, переважають думки про малоймовірність чи й неможливість такого розвитку подій: в обох регіонах песимістичну думку висловили 51% опитаних.

У питанні щодо статусу Криму мають місце й інші регіональні відмінності: в Західному та Центральному регіонах переконання в належності Криму до України поділяють понад 80% опитаних, на Півдні – 56%, на Сході – лише 45%.

“Водночас і на Півдні, і на Сході російську належність Криму теж підтримує абсолютна меншість – відповідно, 3% і 10%. Натомість певна частина населення цих регіонів вважає, що Крим має бути незалежним (на Півдні – 24%, на Сході – 18%)”, – коментують експерти фонду.

Більшість населення України (66%) вважають неприйнятним пропозицію “обміняти” Крим на Донбас, тобто, визнати анексований Крим російським в обмін на відхід Росії з окупованих територій Донбасу.
Підтримують такий “обмін” 16%.

Найбільш категорично налаштовані проти подібного варіанту встановлення миру на Заході (81%) та в Центрі (77%).
Проти такого варіанту переважно налаштовані й на  Півдні (56%) та Сході (41%). Проте в цих регіонах певна частина жителів згодні з тим, що “треба погоджуватися на будь-які пропозиції, які приведуть до миру, навіть за рахунок Криму” – 23% на Півдні і 18% на Сході.

Лише третина населення (34%) згодна підтримати відновлення фінансових дотацій для Криму з державного бюджету у разі його повернення до складу України. Не згодних на дотації істотно більше – 49%.

“Навіть серед тих  респондентів, які висловилися за відновлення належності Криму до України, рівень згоди з витратами на його утримання становить менше половини опитаних (43%), тоді як 41% респондентів не згодні з подібними витратами.
Причому порівняно з травнем 2016 року рівень згоди на дотаційну підтримку Криму знизився (на 7%), а рівень незгоди – трохи зріс (на 6%)”, – констатують соціологи.

Особисту готовність фінансово підтримати ті чи інші програми, спрямовані на інтеграцію Криму до України, висловили 22% громадян.
Найбільше – у Західному регіоні (29%), найменше – на Півдні (10%).

Серед факторів, які сприятимуть поверненню українського контролю над Кримом, респонденти, які вважають повернення Криму реальним, найчастіше згадували зміну влади в Росії (39%), посилення санкційного тиску на Росію (32%) та зростання рівня життя в самій Україні (31%).

“Така трійка чинників залишилася незмінною порівняно з травнем 2016 року, лише дещо  зросли сподівання на зміну влади в Росії, та трохи зменшилися сподівання на вплив зростання добробуту в Україні”, – зазначено в прес-релізі.

Силовий варіант повернення Криму підтримують лише 10% населення, причому за рік ця частка трохи скоротилася (з 14%).

Уявлення про можливості повернути Крим до складу України різняться у мешканців різних регіонів.
Зокрема, сподівання на зміну влади в Росії найбільш поширене у респондентів  Заходу (41%) та Центру (45%), тоді як в решті регіонів на це покладаються значно менше: 22% на Півдні та 28% на Сході.

Натомість серед жителів Півдня найбільш поширеною (54%) є думка про значущість покращення рівня добробуту в Україні.

На посилення санкцій проти Росії найбільше сподіваються в Західному регіоні (42%), тоді як в інших регіонах цю опцію зазначають значно рідше (30% в Центрі, 24% на Сході та 17% на Півдні).

Половина громадян України підтримують, у разі звільнення від окупації, створення в Кримукримськотатарської автономії. Не підтримують таку перспективу – 28%.

Найбільшу підтримку створення  в Криму кримськотатарської автономії висловлюють жителі Західного регіону (56%) та Центру (59%), тоді як на Півдні та Сході цю  ідею схвалюють 36-38% (рівень незгоди в цих регіонах приблизно такий самий).

Читайте також:
Автономію для кримських татар має розробити Конституційна комісія,
– президент

Переважна більшість населення (41%) висловлюється за те, щоб максимально спростити в’їзд до Криму та виїзд із Криму громадянам України, зокрема й кримчанам.
30% опитаних вважають цілком прийнятним нинішній режим в’їзду-виїзду, а 11% виступають за більш жорсткий порядок, щоб дозволити в’їзд та виїзд із Криму лише за спеціальними дозволами за наявності поважних причин.

Вимоги жорсткішого порядку перетину лінії розмежування з окупованим Кримом підтримують насамперед жителі Західного регіону (26%), а лібералізацію  системи  – жителі Півдня (51%) та Сходу (50%), зазначають у ФДІ.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 16-22 серпня 2018 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.
Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального дослідження, проведеного ФДІ і Центром Разумкова 11-16 травня 2016 року.
Опитування  фінансується за проектом МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

Читайте також:
Для росіян найбільша гордість – перемога у війні та окупація Криму. СОЦІОЛОГІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.