ТКГ: Україна вимагає негайно скасувати псевдовибори в ОРДЛО

 

Україна вимагає від Росії і ставлеників Кремля в ОРДЛО негайно скасувати підготовку так званих “виборів” на окупованому Донбасі.
Про це написала в соцмережі перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, коментуючи переговори 16 жовтня у Тристоронній контактній групі в Мінську.

“Українська сторона сьогодні вимагала від РФ і маріонеток Кремля з ОРДЛО негайно скасувати підготовку фейкових, нікчемних “виборів” на окупованому Донбасі”, – розповіла Геращенко.

Українські представники звернулися до спецпредставника головуючого в ОБСЄ міністра закордонних справ Італії та посла Мартіна Сайдіка з проханням підготувати спеціальну заяву від головуючої в ОБСЄ країни, в якій чітко вказати нелегітимність будь-яких виборів на окупованих територіях.

“ОБСЄ повинна чітко заявити, що вибори в Донецьку і Луганську можуть проводитися виключно за українським законодавством, відповідно до стандартів ОБСЄ, під наглядом незалежних спостерігачів. А фейкові “вибори”, які Кремль планує провести на окупованих РФ територіях 11 листопада, не відповідають букві і духу мінських угод, які спрямовані на дестабілізацію ситуації і зриву мирних переговорів”, – додала учасниця гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську.

Ірина Геращенко уточнила, що вимогу негайно скасувати псевдовибори піднімали у всіх робочих групах.

За її словами, ключовою темою гуманітарної групи, де 16 жовтня працювали представники СБУ і МінТОТ, було звільнення заручників.
“Тут немає жодного прогресу. Москва не визнає своїх росіян в українських тюрмах. ОРДЛО займає деструктивну позицію. Ми також нагадали координатору ОБСЄ Фрішу, що його не допустили до всіх ув‘язнених в ОРЛО, яких катують. Вчергове підняли питання підлітків, незаконно затриманих бандитами в окупованому Донецьку ще в вересні 2016 року. Представники ОРДО обіцяли ОБСЄ відпустити дітей до грудня 2016-го, натомість, зараз засудили їх до тюремних термінів… за шпигунство. Очікуємо від ОБСЄ жорсткішої позиції щодо дітей і підлітків”, – написала Геращенко.

Українська сторона подякувала заступнику голови СММ ОБСЄ Александру Хугу за чотирирічну роботу в Україні у зв’язку із завершенням його мандату. Сьогодні Хуг попрощався з мінськими групами, зазначила перший віце-спікер.

Ірина Геращенко вказала також, що на ТКГ Україну вперше представляв радник президента Руслан Демченко – замість Леоніда Кучми, який залишив цю посаду, досягнувши “критичного віку”.

Наступний офіційний представник України в ТКГ буде призначений і оголошений президентом Петром Порошенком. “Це буде високопрофесійний і патріотичний українець, який гідно і жорстко представлятиме нашу позицію (як це відбувається і зараз)”, – написала Геращенко.

Читайте також:
Штовханина в ляльковому театрі: “вибори” в ОРДЛО та їх значення для України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.