В Італії розкрили організацію, яка вербувала найманців для “ДНР”

 

Італійські карабінери розкрили організацію, яка вербувала найманців для війни на Донбасі.

Як повідомляє проект “Радіо Свобода” “Донбас. Реалії”, поліцейські дізналися, що за участь у бойових діях іноземні найманці щомісяця отримували всього 300-400 євро.

“Відомо, що в Україні на війні, будучи у складі проросійського війська, платять небагато, адже найманцям можна заробити значно більше в інших збройних конфліктах. Тож основним стимулом для цих громадян є ідеологічне переконання”, – розповів журналіст та керівник видання “OttoPagine” у місті Авелліно Лучано Трапанезе.

Розшуком потенційних найманців в Італії та відправленням їх на Донбас, за версією слідства, займалися під прикриттям гуманітарних операцій.

Зокрема, серед підозрюваних найманців – Ораціо Ньєрре – італійський активіст, симпатик Росії та засновник організації “Координація солідарності з Донбасом”. Створили її у 2014 році, того ж року Ньєрре разом із своїм соратником Лукою Пінтауді приїжджав у Донецьк, де зустрічався з тодішніми лідерами угруповання “ДНР” Павлом Губарєвим та Денисом Пушиліним.

За інформацією відання, нині Ньєре і Пінтауді перебувають під слідством, але не затримані. На відміну від трьох інших підозрюваних.

За даними газети La Repubblica, під арештом перебувають – італієць Антоніо Катальдо, албанець Олсі Крутані і молдованин Володимир Вербицький.

 

Після спецоперації карабінери оприлюднили відео, завдяки якому можна ідентифікувати одного із затриманих – Володимира Вербицького, який на Донбасі взяв собі позивний “Парма”. Він пішов воювати у травні 2015 року, тоді ж вступив до лав угруповання “Русич”.

Перші два місяці на Донбасі він не показував свого обличчя, але пізніше ховатися перестав. На одному з відео, яке бойовики виклали на YouTube видно, як його вчать коригувати вогонь артилерії. На камеру “Парма” розповідає – йому 21 рік і хоча виріс в Італії, куди батьки переїхали з Молдови, вважає себе “русским”.

Другий затриманий Олсі Крутані – ветеран Чечні і власник спортзалу у Мілані, затятий прихильник російських бойових мистецтв. Саме під час таких спортивних заходів і обговорювали можливу відправку найманців на Донбас, пише “OttoPagine”.

Свого роду посередником між бажаючими потрапити в Україну та тими, хто вже воює на Донбасі, виступав третій затриманий – Антоніо Катальдо. Він вважається досвідченим найманцем, бо воював у Лівії, був у полоні бойовиків Каддафі, вишкіл і воєнну підготовку пройшов у Панамі.

Інтерв’ю з ним показала відома італійська телепрограма. Там він розказав про свій досвід найманця у світі та на Донбасі.

В Італії також видали ордери на арешт ще трьох бойовиків – Андреа ПальмеріГабріеля Каругаті і Массімільяно Каваллері. Останній взяв собі позивний “Спартак”, регулярно брав участь в зйомках телевізійних сюжетів на непідконтрольній Україні території, фотографувався з ватажком угруповання “ДНР” Олександром Захарченком, а в лютому цього року похвалився отриманням так званого паспорта “ДНР”.

“Вітаю! Мене звуть Андреа Пальмері, я зараз живу в Луганську”, – так себе представляв бойовик з Італії для відео сепаратистського змісту на YouTube.

Він не захотів спілкуватися з українськими журналістами

Пальмері – футбольний ультрас із Тоскани. На батьківщині у лютому 2014-го його засудили за побиття, але з-під домашнього арешту він втік до угруповання “ЛНР”. Саме Пальмері, вважає слідство, був посередником для майбутніх найманців вже на непідконтрольному Україні Донбасі.

 

Андреа Пальмері

Незговірливий і третій з оголошених в розшук – Габріель Каругаті. Він є сином одного з колишніх менеджерів правлячої італійської партії “Ліга”. Її лідер Маттео Сальвіні очолює МВС Італії і називає законною анексію Криму РФ.

У матеріалах справи також згадується Ірина Осипова, дочка глави російського центру “Россотрудничества” в Італії. Вона першою взяла інтерв’ю в Андреа Пальмері ще у 2014 році. У мережі є її фото з бойовиками угруповання “Русич”. Того самого, в яке свого часу вступив один із нині затриманих в Італії на прізвисько “Парма”.

Осипова всі ці роки співпрацювала з крайніми правими італійськими політиками. У тому числі, в рамках асоціації “Ломбардія-Росія”. Зокрема, на сайті асоціації є публікація про те, як делегація бізнесменів з італійського регіону Венето приїздила на непідконтрольну Україні територію, зайняту проросійськими бойовиками “ЛНР/ДНР”.

Інформацію про цих найманців італійським силовикам передало українське посольство.

У місцевій пресі пишуть про 30 громадян Італії, які воювали на Донбасі.

Нагадаємо, раніше в Італії накрили центр рекрутингу найманців для “ДНР/ЛНР”.

Читайте також:
“Притягнути Україну”. В Італії почали судити Нацгвардійця Марківа
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна