Міноборони проводить у КПІ додаткову експертизу міномета “Молот”

 

Міністр оборони Степан Полторак наказав провести експертизу металу, з якого виготовлено ствол міномета М-15 “Молот”, на базі науково-дослідної лабораторії НТУУ “Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського”.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони.

Таке розпорядження пов’язане з проведенням службового розслідування щодо надзвичайної події, яка сталася на Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня, коли від розриву міномета загинули троє армійців.

“На даний час зразки передані до науково-дослідної лабораторії, де відбувається їх дослідження”, – зазначили в МОУ.

Зазначається, що висновки за результатами експертизи допоможуть встановити об’єктивну причину вибуху міномета.

Читайте також:
Міномет, який розірвався під Рівним, зламався ще два роки тому,
– розслідування ЗМІ

“Молоти” вибухали 12 разів. З них вісім – через подвійне заряджання

Як повідомляла “Новинарня“, уранці 6 липня під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета.
Від вибуху загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128 огпбр і базується в Ужгороді. Дев’ятеро бійців дістали поранення. Трьох із них перевезли до Львова.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Нагадаємо, міномет “Молот” на навчаннях розривався на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Прокуратура розглядає три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

11 липня на тому ж полігоні провели слідчий експеримент із підривом аналогічних мінометів.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна