Порошенко в Белграді: залишив за сербами Косово і домовився про довший “безвіз”

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що проблема Косово має бути вирішена компромісним шляхом з урахуванням інтересів Сербії.
Про це він заявив під час спільної прес-конференції з президентом Республіки Сербія Александром Вучичем у Белграді 3 липня.

“Я можу підтвердити, що Україна і Сербія сьогодні не мають жодних проблем у двосторонніх відносинах… Ми рішуче розвиваємо двостороннє співробітництво в економічній, політичній, гуманітарній і безпековій сферах”, – сказав Порошенко.

“Я хочу абсолютно чітко заявити про те, що ми шануємо, поважаємо територіальну цілісність і суверенітет Сербії. Ми не визнали Косово, і виходимо з позиції, що проблема Косово має бути вирішена компромісним шляхом з урахуванням інтересів Сербії”, – підкреслив президент України.

Він також наголосив, що Україна цінує позицію Сербії щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави та зусилля з відновлення суверенітету України на всіх окупованих територіях та досягнення миру.

“Ми, безумовно, розраховуємо на підтримку Сербії у питанні запровадження миротворчої місії [на Донбасі] з мандатом Ради безпеки ООН”, – додав президент України.

Як інформує прес-служба глави держави, в Белграді він також зустрівся з прем’єр-міністром і головою парламенту Республіки Сербія, , взяв участь в українсько-сербському діловому форумі, поклав вінок до пам’ятника Невідомому герою тощо.

У заяві двох президентів констатовано, що Україна та Сербія нарощують обсяги взаємної торгівлі. Також Порошенко і Вучич домовилися, що в місті Нові Сад буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку.

Міжурядова угода передбачає, що Україна та Сербія збільшать термін безвізового перебування громадян у країнах з 30 до 90 днів (протягом кожних 180 днів).

Читайте також:
Серби Косова написали листа Путіну, наскаржившись на Белград

Як інформувала “Новинарня“, президент Сербії Александр Вучич був гостем Володимира Путіна на параді 9 травня в Москві.

Восени 2017 року між Україною і Белградом спалахнув дипломатичний скандал через те, що в Сербії безкарними залишаються найманці, які воюють проти ЗСУ на Донбасі на боці незаконних збройних формувань.
Тоді сербська влада погрожувала санкціями послу України через його різкі заяви.

Читайте також:
Косово з боєм і сутичками видворило сербського дипломата. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна