Косово з боєм і сутичками видворило сербського дипломата. ВІДЕО

 

Правоохоронці Косова депортували за межі країни сербського переговорника Марка Джурича, затриманого 26 березня із застосуванням зброї та світлошумових гранат.

Про це повідомило у понеділок ввечері телебачення Косова RTK.

Джурич – головний сербський переговірник між Белградом та Приштиною у переговорах, які проводяться за посередництва ЄС.

Раніше цього дня в північній частині Мітровиці – анклаві Косова із сербськомовним населенням – відбулася спецоперація із його затримання. Підставою стала відсутність дозволу Джурича на в’їзд у Косово – частково визнаної держави, яку Сербія вважає своєю частиною.

 

Сербське видання Rts.rs оприлюднило відео захоплення Марка Джурича: показано, як поліція Косова в чорній уніформі з автоматами та в бронежилетах оточила район, куди на зустріч у Косовську Мітровицю приїхав сербський політик.
Вхід до будівлі перекрили протестувальники, однак поліція Косова, застосувавши гранати, увійшла до середини.

Затримання політика викликало протести, поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ та світлошумові гранати.

За даними сербського телебачення, під час інциденту їхній оператор був поранений.

“В’їзд Джурича в Косово є порушенням закону, конституційного ладу та брюссельських домовленостей. Такі дії є вкрай небезпечними і призначені для того, щоб дестабілізувати ситуацію в Косово. Косово буде приймати всі необхідні заходи для підтримки мирної ситуації на нашій території”, – заявив представник уряду Косова.

“Незважаючи на перепони та опір, з використанням необхідних поліцейських засобів (…) був затриманий Джурич. Поліція Косова, базуючись на винесеному приписі про заборону на в’їзд, видворила його з території Республіки Косово”, – йдеться у офіційному повідомленні.

Сербська влада підтвердила, що Джурич перебуває на контрольованій Белградом території.
Президент Александар Вучич назвав інцидент “брутальною провокацією Косова”.

Криза була розв’язана за посередництва ЄС. Брюссель провів переговори з обома сторонами, закликавши Белград та Приштину до стриманості,  передає “Європейська правда”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна