День перемоги в Москві: парад з новою зброєю, лідери Ізраїлю й Сербії в “Безсмертному полку”

 

У Росії 9 травня відбуваються урочистості на честь Дня перемоги.

У Москві був проведений військовий парад за участю бойової техніки і авіації, гостями якого стали прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу і президент Сербії Александар Вучич.

За офіційними даними, в параді взяли участь 13 тисяч осіб, 160 одиниць військової техніки і 75 повітряних суден.

На параді вперше демонструвалися кілька нових зразків озброєння ЗС РФ – зокрема бойові машини підтримки танків “Термінатор”, робототехнічні комплекси розмінування “Уран-6” і багатофункціональні комплекси “Уран-9”, безпілотники “Корсар” і “Катран”.

Колону сучасного озброєння Збройних сил РФ очолили бронеавтомобілі багатоцільового призначення “Тайфун-К 4×4” і “Тигр-М” з бойовим модулем “Арбалет” і протитанковим комплексом “Корнет”.

Крім того, в параді взяли участь літаки п’ятого покоління Су-57 і винищувачі МіГ-31К з гіперзвуковими ракетами “Кинджал” для подолання протиракетної оборони.

У параді також взяли участь підрозділи військової поліції РФ, що прибули з війни в Сирії, та, зокрема, військові 2-ї Таманської мотострілецької дивізії, що в січні 2015 року вчинили злочинний артилерійський обстріл Маріуполя.

Уперше участь у параді Перемоги в Москві взяли вихованці Нахімовського військово-морського училища з окупованого Севастополя.

Також на Красну площу вийшли офіцери, сержанти, солдати з’єднань і військових частин, слухачі та курсанти військово-навчальних закладів, вихованці суворовських  училищ Міноборони, військовослужбовці-жінки, представники ФСБ, Росгвардії і МНС.

На параді виступив і президент Російської Федерації Володимир Путін.

На урочистостях у Москві співробітник Федеральної служби охорони РФ жорстко відштовхнув ветерана-генерала, коли той наблизився до президента Путіна
Відповідне відео інциденту було опубліковано у соцмережах.

Охоронець почав відштовхувати старого після параду, коли Путін разом з іншими високопосадовцями вирушив класти вінок до могили Невідомого солдата в Олександрівському саду.

Після цього сам Путін підійшов до літнього чоловіка, нібито вибачився та підтримав його.

За даними агенції РБК, московська влада в цьому році планувала витратити на урочистості понад 600 мільйонів рублів. Ця цифра не включає в себе витрати на паливо для техніки і парадну форму для військовослужбовців, які беруть участь в параді.

Після парадів у багатьох російських містах відбулася акція “Безсмертний полк”.

На Червоній площі в Москві до такої ходи приєднався президент РФ Путін, який ніс у руках фотографію свого батька. Як і в попередні роки, поряд із ним ішов актор Василь Лановий.

Фото: РІА Новости

Крім того, разом із Путіним в ході взяли участь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу (ніс зображення майора Червоної армії єврея Вольфа Віленського (Вольфаса Віленскіса)) і президент Сербії Александар Вучич, який тримав зображення свого діда.

Путін, Вучич і Нетаньяху приєдналися до ходи біля Микільської вежі Кремля і пройшли в рядах учасників акції до Спаської вежі, передає РІА “Новости”. Потім вони попрямували всередину Кремля.

Нагадаємо, 2017 року з іноземних лідерів на параді 9 травня в Москві був присутній лише президент Молдови Додон. 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна