До обстрілу Маріуполя в 2015-му були причетні російські військові, – Bellingcat і СБУ

оновлено

Міжнародна команда розслідувачів Bellingcat заявила, що має докази причетності російських військових до артобстрілу Маріуполя, який стався 24 січня 2015 року.
Про це йдеться в матеріалі, що був оприлюднений на сайті Bellingcat у понеділок, 7 травня, та у звіті Служби безпеки України.

Bellingcat стверджує, що обстріл був вівся з контрольованої “ДНР” території за допомогою двох ракетних систем залпового вогню. Днем ​​раніше ці системи були доставлені з Росії і незабаром були повернуті.

Розслідувачі заявляють, що до обстрілу були безпосередньо причетні російські офіцери. Сайт називає імена дев’яти з них. Це, зокрема, генерал-майор ЗС РФ Степан Ярощук.

Bellingcat публікує фрагменти записів розмов цих військових перед обстрілом. Деталі розслідування, зокрема докази, мають з’явитися на сайті організації протягом тижня.

Генерал-майор Степан Ярощук

24 січня 2015 року з контрольованої бойовиками території було обстріляно блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон “Східний”. За остаточною інформацією, загинуло 29 людей, поранено близько сотні, серед загиблих і поранених були діти.

ОНОВЛЕНО. Цього ж дня, 7 травня, голова СБУ Василь Грицак оприлюднив на брифінгу матеріали розслідування, які доводять безпосередню участь російських військових у обстрілах маріупольського мікрорайону “Східний”.
Про це повідомив прес-центр СБУ.

“Під час досудового розслідування нашими слідчими встановлено та доведено, що цей терористичний акт здійснено кадровими російськими військовослужбовцями із застосуванням двох штатних реактивних дивізіонів збройних сил РФ”, – повідомив Василь Грицак.

З території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ та артилерії Південного військового округу збройних сил РФ генерал-майор Ярощук Степан Степанович.  У Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Цаплюк Олександр Йожефович, позивний “Горець”. Координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Власов Максим Володимирович, позивний “Югра”.

Слідчі СБУ встановили безпосередню участь в обстрілах підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та 2-ї гвардійської Таманської мотострілецької дивізії (колишня 5-та окрема гвардійська Таманська мотострілецька бригада).

“Завдяки проведеній кропіткій роботі вдалося похвилинно зафіксувати та задокументувати перетин російськими підрозділами російсько-українського кордону та шлях на позиції терористів, з яких здійснювався обстріл Маріуполя”, – підкреслив голова СБУ.

Два дивізіони реактивних систем залпового вогню БМ-21 “Град” зі складу ЗС РФ здійснили понад 120 пострілів по мирному місту некерованими реактивними осколково-фугасними снарядами С-21ОФ. 

“Після отримання інформації про виїзд на ділянку місії ОБСЄ російські військовослужбовці почали трусливо «замітати» сліди злочину та ховати техніку для подальшого повернення до РФ”, – наголосив Василь Грицак.

Він константував, що у перехоплених розмовах є велика кількість ненормативної лексіки, тому на брифінгу була продемонстрована скорочена версія.

Слідчі СБУ задокументували увесь ланцюжок організації, координації та виконання кадровими військовими РФ цього злочину проти мирного населення України. Наразі 11 військовослужбовцям ЗС РФ, а також їх пособникам з числа бойовиків “ДНР”, причетним до обстрілів, повідомлено про підозру у вчиненні теракту та веденні агресивних воєнних дій.

“Зрозуміло, що санкції на здійснення цього терористичного акту приймалися вищим політичним та військовим керівництвом Росії”, – зазначив Грицак.

За його  словами украй цинічно, що 2-га Таманська мотострілецька дивізія, колишня 5-та окрема Таманська мотострілецька бригада, яка обстрілювала Маріуполь, візьме участь 9 травня у параді в Москві на Червоній площі.

Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року, заявив голова СБУ.

Читайте також:
У Маріуполі пом’янули жертв обстрілу-2015. Влада не згадала винуватців трагедії

“Якщо 150-й калібр – ями з головою, 120 – по пояс”.
Як живуть Троїцьке і Зайцеве після обстрілів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.