У Маріуполі пом’янули жертв обстрілу-2015. Влада не згадала винуватців трагедії

 

У вівторок, 24 січня, в Маріуполі вшановували загиблих два роки тому, у 2015-му, внаслідок обстрілу російськими “Градами” мікрорайону Східний та прилеглого до нього селища Виноградне Волноваського району.
Тоді цинічний удар РСЗВ з боку російських окупантів забрав життя 31 людини, зокрема двох дітей, ще 117 осіб зазнали поранень.

Як зауважив кореспондент місцевого сайту 0629, коли об 11:00 прозвучала сирена в пам’ять про обстріл, багато людей вибігли на вулицю в паніці, аби з’ясувати, що сталося.

Вшанувати пам’ять загиблих в мікрорайоні вже другий рік збираються біля пам’ятного знака “Загиблим в неоголошену війну”.

Тут пройшла заупокійна літія за загиблими, їх пам’ять маріупольців вшанували хвилиною мовчання. Раніше в храмі рівноапостольного князя Володимира пройшов молебень та панахида за загиблими.

На мітинг прибув Вадим Бойченко – міський голова Маріуполя, ставленик “Опоблоку” й Меткомбінату ім. Ілліча, що належить Рінату Ахметову. Він зазначив, що це жахлива трагедія й біль для всіх городян, подякував усім маруіпольцям, хто допомагав відновлювати мікрорайон після обстрілу.

“Незважаючи на те, що раніше СММ ОБСЄ констатувала, що атака здійснена з територій, контрольованих терористами “ДНР”, а також про це заявили і Human Rights Watch (в доповіді правозахисників наголошується, що глава терористів “ДНР” Олександр Захарченко в день обстрілу спочатку заявив про наступ на Маріуполь, а потім почав спростовувати власні слова), ніхто з промовців [на офіційному мітингу] не повідомив, звідки прилетіли снаряди”, – зазначає кореспондент 0629.

Як відомо, Росія і бойовики “ДНР” називають подію “провокацією української сторони”.

“Проросійські бойовики, якими керував офіцер російської армії із позивним “Пєпєл”, накрили мирні житлові квартали вогнем із “Ураганів” та “Градів”… Про трагедію дворічної давнини ті, хто її пережив, досі не можуть говорити без сліз”, – ідеться в сюжеті “5-го каналу”.

Олексій Леонтьєв – один із 36 тисяч мешканців мікрорайону Східний. Розповідає, що обстріл застав його посеред вулиці: переймався не за себе, а за дітей, які залишилися вдома самі.
“Це була найстрашніша хвилина у моєму житті, коли я не міг додзвонитися”, – згадує Леонтьєв.

Маріупольці згадують, як унаслідок артилерійського обстрілу було пошкоджено понад дві сотні багатоповерхівок, приватних будинків, три школи та чотири дитячі садки. Відновлювати мікрорайон допомагала вся Україна.

Цього року біля пам’ятного знака “Загиблим в неоголошену війну” з’явилася нова скульптура. Вона стоїть ближче до дороги.
“Це жінка, яка закриває дитину. Звернена скульптура в ту сторону, звідки прилетіли снаряди. Встановили її за ініціативою “Національного корпусу”, – інформує 0629.
Автори скульптури – нацгвардієць Олександр Канібор та його батько.

У Службі безпеки України заявляють, що виконавців теракту та їхніх поплічників уже покарали. Коригувальник вогню, маріуполець Віктор Кірсанов на прізвисько “Даїшник” отримав дев’ять років ув’язнення, а російського офіцера з позивним “Пєпєл” та десятьох військових його підрозділу, які стріляли по Маріуполю, ліквідувала українська контррозвідка, зазначає “5-й канал”.

Читайте також:

Юрфірма Гавриша подала позов проти України й Росії за Волноваху

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна