Дипскандал: Бєлград погрожує санкціями послу України, який заявляє про сербських найманців на Донбасі

 

Міністерство закордонних справ Сербії гостро розкритикувало посла України в Белграді Олександра Александровича за його заяви про використання Сербії Росією та пригрозили наслідками.
Про це заявив державний секретар МЗС Сербії Івіца Тончев, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію РТС.

За його словами, останні скандальні інтерв’ю Александровича демонструють те, що діяльність українського посольства в Белграді все більше зводиться до спроб погіршити відносини Сербії і Росії.

Тончев Сказав, що уряд Сербії звернеться до МЗС та уряду України, щоб послові вказали на неприпустимість його поведінки, інакше Сербія вдасться до відповідних кроків.

“Враховуючи, що неодноразові зауваження, зроблені МЗС Сербії з порадами послу спрямувати свою енергію на обов’язки, зазначені у Віденській конвенції про дипломатичні відносини, не мали ніякого ефекту, я б хотів звернутися до МЗС і уряду України з проханням вказати йому на неприпустимість подібної поведінки. Інакше ми будемо змушені застосувати звичайні в таких випадках дії”, – сказав держсекретар.

Тончев нагадав, що роль послів полягає у покращенні двосторонніх відносин, головним чином політичних та економічних, а “український посол у Сербії, схоже, про це забув”.

“Він заявив, без жодних обґрунтованих тверджень, про сербський фактор дестабілізації Македонії, створення напруженості у відносинах з Хорватією, участь сербських екстремістів у спробі державного перевороту в Чорногорії… Звичайно, він не змарнував можливості підтримати вже знаменитий вислів одного західного дипломата про сидіння на двох стільцях. На щастя, інтерв’ю не було довшим, оскільки Сербія, ймовірно, була б звинувачена у провокуванні Другої світової війни, звичайно, у співпраці з Москвою”, – додав представник сербського МЗС.

Як відомо, посол України в Сербії Олександр Александрович в інтерв’ю сербському виданню Balkan Insight заявив, що Російська Федерація використовує Сербію, аби знищити Європу.
За його словами, Сербія не вживає ніяких заходів, щоб зупинити участь її громадян у бойових діях на сході України, в той час як Москва “використовує Сербію” для агресії проти інших країн.

“Сербія не докладає достатніх зусиль, щоб вирішити цю проблему”, – зауважив Александрович, коментуючи поїздки сербських громадян до України з метою участі у бойових діях на Донбасі на боці російсько-окупаційних військ.

Дипломат нагадав, що Україна неодноразово зверталася до Сербії щодо цієї проблеми, але ці звернення не призвели до результатів.

За його словами, нині близько 300 сербів воюють на Донбасі на боці ОРДЛО. Така діяльність розцінюється в Україні як тероризм.

На переконання дипломата, нинішні зв’язки між Сербією та Росією слугують перешкодою для вирішення цього питання.

“Жоден сербський громадянин не був відправлений до в’язниці за найманську діяльність проти України. Якщо я не правий, я запрошую сербський уряд спростувати мої слова”, – сказав посол.

“Ці сербські найманці компрометують сербський народ в очах дружнього українського народу, який ніколи не робив нічого поганого проти сербів”, – наголосив Александрович.

Читайте також:
Сербія не відреагувала на заяви Києва про участь сотень її громадян
у війні проти України, – посол

“Наші парламентарії не подорожують в Косово. Ми граємо наші футбольні або баскетбольні ігри проти Косово на нейтральних полях, тому що ми не визнаємо паспорти Косово. І українці не приїжджають в Сербію вбивати сербів”, – підкреслив дипломат.

Він також розповів про дестабілізуючу діяльність Росії на Балканах.

“Росія готує сербських найманців, щоби вбивати українців. Росія використовувала сербських екстремістів, щоби здійснити державний переворот у Чорногорії. Росія заохочує сербський сепаратизм у Республіці Сербській для дестабілізації Боснії та Герцеговини”, – сказав Александрович.

“Росія використовує сербський фактор для дестабілізації Македонії. Росія відіграє активну роль у зіткненні косовських сербів з косовськими албанцями. Росія продає свої літаки Сербії, щоби створити напруження з Хорватією”, – додав він.

На переконання посла, Росія використовує Сербію з метою створення хаосу та розпалення нової війни на Балканах.

“Чи є це тим, чого дійсно хоче сербський народ? Ви дозволяєте Росії використовувати вас для руйнування Європи, яку ви хочете відвідувати для навчання та роботи. В цьому немає жодного сенсу. Саме тому західні політики закликали Сербію не сидіти на двох стільцях”, – додав посол Александрович.

Читайте також:
Волкер і Сурков обговорили в Сербії миротворців для Донбасу. ОНОВЛЕНО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна