Волкер і Сурков обговорили в Сербії миротворців для Донбасу. ОНОВЛЕНО

 

У Белграді (Сербія) 7 жовтня відбулися переговори спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера і помічника президента Росії Владислава Суркова.

Про це в ефірі сербського ТБ повідомив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, передає “Радіо Свобода”.

Дачич сказав, що представники США та Росії провели переговори, присвячені українській кризі, не надавши інших деталей.

ОНОВЛЕНО. Владислав Сурков заявив, що переговори з Куртом Волкером пройшли конструктивно. Про це повідомляє РБК.

“Обговорювався запропонований Росією проект резолюції ООН по Донбасу. Знайдено порозуміння по ряду позицій. Більшість виявлених розбіжностей визнані переборними”, – сказав Сурков.

Він додав, що обидві сторони наголосили на необхідності виконання мінських угод при вирішальній ролі “нормандського формату” і Мінської контактної групи.

“Домовилися з Куртом, що наші консультації щодо українського врегулювання будуть продовжені в необхідному для досягнення результату обсязі. У тому, що в кінцевому підсумку результат буде, не сумніваємося”, – підсумував Сурков.

Українська сторона була попередньо поінформована про деталі запланованої зустрічі в Белграді, зазначав раніше цього тижня Олексій Макеєв, директор політичного департаменту МЗС України.
За його словами, ця зустріч є додатковим майданчиком для переговорів, який доповнює “мінський” і “нормандський” формати.

“Можна сказати, що це додатковий формат, бо Сполучені Штати – важливий гравець, але хочу наголосити, що пан Волкер перебуває в тісному контакті з Україною, а також з Берліном і Парижем. І ми граємо тут однією командою”, – запевнив Макеєв.

Зустріч у Белграді була другою для Волкера та Суркова з часу призначення спецпредставника США з питань України. Вперше такі переговори відбулися 21 серпня в Мінську. Як і цього разу, вони зустрічалися за зачиненими дверима.

Голова сербської дипломатії вважає, що ця зустріч – “показник зміни та покращення зовнішньополітичної позиції Сербії”.

Сербські ЗМІ пишуть, що ця зустріч пройшла в Сербії, тому що Сурков є в списку санкцій Заходу щодо Росії і не може в’їжджати до країн Євросоюзу.

Тим часом президент Сербії Александар Вучич привітав російського колегу Володимира Путіна з 65-річчям.

Сербія підтримує територіальну цілісність України, але відмовляється приєднатись до санкцій ЄС проти Росії. Синхронізація зовнішньої політики Сербії з ЄС і запровадження санкцій щодо Російської Федерації є частиною переговорного процесу Белграда з Брюсселем.

Читайте також:
Волкер: Закон про особливий статус Донбасу – жорсткий крок України до миру

Напередодні зустрічі Волкера і Суркова:
на Донбасі менше десятка обстрілів, один поранений. КАРТА АТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна