Парламент Республіки Сербської проголосував проти членства Боснії в НАТО

 

Народна скупщина Республіки Сербської – парламент державного утворення у складі Боснії і Герцеговини – схвалила резолюцію, яка заперечує можливе членство країни в НАТО.

Як повідомляє Associated Press, ухвала про захист конституційного ладу і проголошення військового нейтралітету є символічним кроком і частиною зусиль проросійських політиків у Боснії з метою запобігти приєднанню країни до Північноатлантичного альянсу.

Парламент Республіки Сербської наполягає на військовому нейтралітеті Боснії, однак ця резолюція не має законодавчої сили, зазначає АР.

Опозиційні депутати не брали участі в голосуванні, оскільки їх прогнали із сесійної зали.

Традиційно боснійські серби виступають проти членства в Альянсі після бомбардувань НАТО Югославії у 1990-х роках.

Однак боснійці та хорвати, які становлять більшість населення Боснії – 65% – підтримують приєднання до НАТО.

Боснія і Герцеговина – федеративна держава, що складається з двох утворень (ентитетів): Федерації Боснії і Герцеговини (боснійці і хорвати) та Республіки Сербської (серби).

Читайте також:
Рада ЄС прийняла заявку Боснії і Герцеговини на вступ до Євросоюзу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна