Антикорупціонери позиваються до суду, щоб скасувати призначення Жебрівського аудитором НАБУ

 

Громадські організації “Центр протидії корупції”, Transparency International Україна та “Автомайдан” подали позов до суду через порушення президентом України закону при призначенні на посаду незалежного аудитора НАБУ Павла Жебрівського.

Активісти вимагають скасувати указ президента Петра Порошенка про це призначення, повідомляє ЦПК в середу. 27 червня.

Заява від трьох позивачів подана у Верховний Суд – Касаційний адміністративний суд.

Згідно зі статтею 26 закону “Про Національне антикорупційне бюро”, аудитор НАБУ повинен мати досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях.
Павло Жебрівський такого досвіду роботи не має, зазначають позивачі.

“Незаконне призначення на посаду аудитора НАБУ Жебрівського ставить під сумнів весь результат аудиту. Повноваження такого аудитора можна легко оскаржити в суді, а разом із цим – і весь висновок аудиту”, – вважає голова правління ГО “ЦПК” Віталій Шабунін.

“Аудит НАБУ не може стати інструментом розправи з уже ненависним для багатьох політиків антикорупційним органом”, – додав він.

У свою чергу виконавчий директор українського представництва Transparency International Ярослав Юрчишин заявив: “Президент не скористався можливістю призначити за своєю квотою в комісію авторитетного міжнародного фахівця з досвідом проведення аудиту правоохоронного органу. Прикро, але це його право і його вибір. Однак ми наполягаємо на тому, щоб вимоги закону були дотримані і всі члени комісії відповідали прописаним критеріям”.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 червня президент Петро Порошенко підписав указ про призначення аудитором НАБУ за президентською квотою Павла Жебрівського, який перед цим звільнився з посади голови Донецької ОДА і ВЦА.
У 2015 році він очолював антикорупційне управління Генеральної прокуратури.

Після призначення Жебрівського аудит НАБУ сформований повністю. Верховна Рада за своєю квотою 7 червня призначила до комісії Володимира Василенка, Кабмін – ще у травні 2017-го – Михайла Буроменського.
Того ж року кілька разів провалилися спроби призначити аудиторами НАБУ іноземців.

Як відомо, лише аудит НАБУ спроможний достроково змінити керівництво Бюро.

Читайте також:
Екс-кандидатка в аудитори НАБУ Марта Борщ стала адвокатом втікача Онищенка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна