Аудитором НАБУ від Ради став 81-річний юрист Володимир Василенко

 

Верховна Рада обрала аудитором НАБУ від парламенту правознавця Володимира Василенка.

Як передає “Новинарня“, таке рішення було ухвалено на ранковому засіданні в четвер, 7 червня, після рейтингового голосування.

На посаду аудитора НАБУ від ВР претендували два кандидати – американський правозахисник, партнер компанії Baker & McKenzie Томас Файєрстоун і український правознавець-міжнародник Володимир Василенко.

Голосували одразу після прийняття закону про Вищий антикорупційний суд, для чого у Раду зібралися значно більше нардепів, ніж зазвичай.

За Василенка в рейтинговому голосуванні проголосували 276 депутатів. За Файєрстоуна – 208.

Після рейтингового голосування спікер ВР Андрій Парубій оголосив про визначальне голосування за Василенка. “За” висловилися 289 народних обранців.

Головуючий оголосив його членом комісії по оцінці ефективності і діяльності НАБУ від Верховної Ради та попросив комітет підготувати відповідну постанову.

Володимир Василенко – український правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор.
Народився 16 січня 1937 в Києві. Закінчив юридичний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка у 1959 році та аспірантуру за спеціальністю “Міжнародне право” у 1964 році.
У 1972-1992 рр. був науковим консультантом Міністерства закордонних справ України з правових питань.
Навесні 1990 року підготував перший проект Декларації про державний суверенітет України, надалі як консультант Верховної Ради брав участь у виробленні остаточного варіанту Декларації.
Із 1992 року – посол у країнах Бенілюкс, представник України при Європейському Союзі та НАТО. У 1998-2002 рр. – посол у Великій Британії і за сумісництвом в Ірландії.
У 1991-2009 рр. неодноразово брав участь у роботі Генеральної Асамблеї ООН як експерт, радник, заступник члена делегації і член делегації України.
У 2001 році обраний Генеральною Асамблеєю ООН до Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії, де працював суддею до січня 2005 року.
З 2006-го по 2010 рік – представник України в Раді ООН з прав людини.
У 2008 р. – уповноважений України в Міжнародному суді ООН під час розгляду справи “Румунія проти України”.
Делегат Установчого з’їзду Народного Руху України, член редакційної комісії з’їзду, член першого складу Великої ради НРУ. Член Народного Комітету захисту України.
Доктор юридичних наук. Заслужений юрист України.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада кілька разів не могла обрати іноземця – аудитора НАБУ.
При цьому Кабмін ще у травні 2017-го обрав аудитором НАБУ від уряду українця Михайла Буроменського.
Ще одного аудитора НАБУ визначає президент.

Читайте також:
Екс-кандидатка в аудитори НАБУ Марта Борщ стала адвокатом втікача Онищенка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна