Уряд обрав свого аудитора НАБУ. Не іноземця

 

Кабінет Міністрів обрав одним із трьох “аудиторів” Національного антикорупційного бюро України Михайла Буроменського.
Таке рішення озвучив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на позачерговому засіданні уряду ввечері 26 травня.

“Шляхом обговорення на позачерговому засіданні уряду ми дійшли згоди, що такою кандидатурою може бути кандидат, який подав свою кандидатуру, а саме Буроменський Михайло Всеволодович. Після обговорення питання винесене на розгляд урядовців і прийняте одноголосно”, – сказав Гройсман.

“Це означає, що ми вважаємо визначеним членом комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки аудиту ефективної діяльності НАБУ Буроменського Михайла Всеволодовича, народженого 16 квітня 1957 року”, – розповів прем’єр.

Він додав, що Буроменський має вищу юридичну освіту, закінчив Національний університет ім. Ярослава Мудрого. Має наукові звання, кандидат юридичних наук, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент правових наук України. Працює професором кафедри міжнародного права інституту Міжнародних відносин Київського університету ім. Тараса Шевченк.

Працював суддею ad hock Європейського суду з прав людини в 2009-2013 роках.

“Протягом двох років виконував функції судді на постійній основі. В міжнародних організаціях з 2006 року – член делегації України в GRECO (Група країн проти корупції), з 2016 року є головою делегації України в GRECO…
а”, – розповів Гройсман.

За його словами, Буроменський також – національний експерт Ради Європи з розробки методики оцінки ефективності діяльності НАЗК, національний експерт ЄС із з’ясування пріоритетних потреб проведення судової реформи в Україні, національний експерт проекту Ради Європи з розробки методики проведення та підготовки аналітичної доповіді по трьох системних дослідженнях корупційних ризиків у кримінальному процесі та судовій системі 2008-2009 році.

Гройсман зазначив, що у Буроменського є рекомендації Української Гельсінської спілки з прав людини, ОБСЄ в Україні, організації GRECO та Інституту прикладних гуманітарних досліджень.

Володимир Гройсман підкреслив, що аудит НАБУ проводиться щорічно, і наступного року подібна процедура відбору повториться, а цього року такий відбір відбувався вперше.

Як відомо, уряд мав 12 кандидатур на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро, з них п’ятеро – іноземці.
Громадські організації запропонували дев’ять кандидатур, і Буроменського серед них не було.

Своїх аудиторів НАБУ мають визначити також Верховна Рада і президент. Законодавство виписане так, що це можуть бути передусім іноземці або громадяни з досвідом роботи в антикорупційних органах за кордоном.
За підсумками аудиту можлива відставка голови НАБУ.

Нагадаємо, раніше Рада двічі намагалася обрати аудитором контраверсійного британця Найджела Брауна.

Читайте також:
Рада визначить нові кандидатури на аудит НАБУ, а Сторча перехопив Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна