Британець Браун, якого Банкова намагалася пропхати в аудитори НАБУ, працював на російських олігархів, – ЗМІ

 

Британець Найджел Браун, якого голова фракції БПП намагався внести через Верховну Раду до складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ, раніше працював на російських олігархів у Британії та спричинив скандал через купівлю поліцейських даних.
Про це повідомив у соцмережі журналіст-розслідувач Дмитро Гнап, посилаються на британські ЗМІ.

“Who is Mr.Brown?… Британська преса пише, що його фірма ISC Global в середині 2000-х працювала на російських олігархів-втікачів Ходорковського та Березовського. Отримала від них не менше 6 млн. фунтів. Фірма Брауна і його боса Кертіса таємно купувала секретну інформацію британської поліції, через що там був страшенний скандал”, – поінформував Гнап.

“Після цього Браун осів в Ізраїлі, де займається різними охоронними послугами. Напевне, шекелі закінчуються у дядька”, – додав розслідувач, вказавши посилання.

У свою чергу нардеп Сергій Лещенко наголосив: “Щоб ви розуміли важливість цієї посади (член комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України) – в руки цієї людини БПП і “Народний фронт” хотіли вручити майбутнє Антикорупційного бюро. Тому що голова НАБУ може бути звільнений достроково тільки за підсумками щорічного аудиту”.

“Цю людину (Брауна) намагалися сьогодні призначити аудитором НАБУ. Просто завели до сесійної зали, посадили в ложу гостей, роздали біографії – і на повному серйозі почали голосувати. Хто це, з ким він зустрічався в Україні, звідки взагалі взявся – ніяких відповідей отримано не було”, – нагадав Лещенко, зазначивши, що профільний антикорупційний комітет рекомендував на посаду аудитора НАБУ іншу людину – Роберта Сторча, який працює в офісі Генеральної інспекції в структурі Міністерства юстиції США.

“Тільки контролем за кнопкодавами вдалося зупинити цей план (призначення Брауна). Тепер зріє інший – передати підготовку питання з нашого антикорупційного комітету в комітет правоохоронних органів, де в БПП, “Народного фронту” й Ляшко є більшість. Мета цих наперстків проста – через “правильного” аудитора змінити голову НАБУ, який не влаштовує нинішніх бариг при владі”, – вважає депутат Лещенко.

ОНОВЛЕНО. Народний депутат від БПП Володимир Ар’єв заявив, що Найджел Браун – “слідчий року” у 2007-му за версією Асоціації британських слідчих, “слідчого року” у 2012-му за розслідування за доказами, наданими Конгресом США.

“Дехто з депутатів-“антикорупціонерів” прямо в залі ВР в обличчя назвали [його] корупціонером без жодних на то підстав. Лише тому, що Браун не їхній”, – зазначив Ар’єв.

За його словами, рекомендації Найджелу Брауну зокрема давав Майкл Чертофф, міністр внутрішньої безпеки США у 2005-2009 роках.

“Людина, яка створювала НАБУ і мала відношення до комісії з відбору, не дуже може об’єктивно контролювати”, – написав Ар’єв про кандидатуру Сторча.

Британські джерела зазначають, що Найджел Браун (Nigel Brown) 13 років пропрацював у Скотланд-Ярді (поліції Лондона) і пішов у відставку з чотирма відзнаками за мужність.

Вказується також інша назва його приватної фірми – GSS Global.




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна