У Кремлі не знають, чи живий Сенцов

 

У Кремлі не “мають інформації”, чи живий незаконно засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов. Про це сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на питання, чому російська сторона не погодилася навіть на відеоконференцію із Сенцовим, повідомляє УНІАН.

“Не можу вам відповісти, чому відмовили у відеозв’язку. Тому що потрібно отримувати інформацію у відповідних органах, у ФСВП, і (омбудсмен Тетяна) Москалькова має цією інформацією володіти. Він все ж таки ув’язнений, і з кожним ув’язненим ось так встановлювати відеозв’язок неможливо”, – сказав Пєсков.

На пряме запитання, чи живий Сенцов, Пєсков відповів, що “не отримував якоїсь інформації про те, що у нього якісь проблеми зі здоров’ям” і не може нічого сказати з цього приводу.

Коментуючи висловлювання Уповноваженого Верховної Ради Людмили Денисової про те, що Росія блокує доступ до українським ув’язнених, незважаючи на домовленість президентів двох країн, а у Москалькової немає повноважень ухвалювати рішення, оскільки вона мусить погоджувати всі дії з кимось у керівництві РФ, Пєсков зазначив, що справа не в адміністрації президента Росії.

“Йде верифікація списків. Крім того, наскільки нам відомо, омбудсмени, як вони відвідуватимуть: синхронно, несинхронно, одночасно… Саме ці обговорення призводять до того, що час затягується”, – сказав Пєсков.

За його словами, “були накладки з переміщенням, і через погодні умови українська колега не змогла вилетіти”.

“Цей процес досить нелегкий, але робота щодо нього ведеться”, – запевнив Пєсков.

Як повідомляла “Новинарня“, Денісова вирушила до Росії 13 червня, але за 5 днів не змогла потрапити до жодного українського в’язня. Вранці 18 червня її не пустили до Романа Сущенка.

Читайте також:
На мітингу в Москві розгорнули плакати на підтримку Сенцова

Нагадаємо, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим. Але він припинив голодувати 7 червня.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що той отримує підтримувальну терапію від ФСВП.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

У різних країнах світу 1 і 2 червня відбулася акція #SaveOlegSentsov.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна