Акції #SaveOlegSentsov у світі: “у політв’язня щодня вливають літр глюкози”

 

У незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 20-й день, випадають зуби і волосся, а підтримуюча терапія полягає у вливанні глюкози.

Як передає УНІАН, про це двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила в інтерв’ю журналістам у суботу, 2 червня, після виступу на акції на підтримку Олега в Києві на Майдані Незалежності.

“Він блідий, втрачає зуби, втрачає волосся. Я думаю, що докладніша інформація у нас буде завтра, коли його відвідає адвокат. Поки що відомо, що йому вливають літр глюкози щодня”, – сказала вона.

За словами Каплан, акції на підтримку Сенцова та інших політв’язнів дуже важливі, тому що “світові лідери, вони, звичайно ж, трохи в інформаційному вакуумі, і якщо про проблему ніхто не знатиме, то її ніхто не вирішуватиме”.

Сестра також повідомила, що Сенцов відмовляється від побачень: “Каже, що йому так легше триматися емоційно. Просить, щоб ніхто з близьких до нього не приїжджав”.

Читайте також:
Голодуючий Сенцов у розмові з Собчак: Мене не цікавить обмін. Іду до кінця

У різних країнах світу – державах Євросоюзу, у Швейцарії, Канаді, США, Ізраїлі, Росії та ін. – 1 і 2 червня відбувається глобальна акція #SaveOlegSentsov на підтримку Сенцова, який голодує вже майже 20 днів. Пікети й демонстрації проходять у багатьох містах України.

Учасники акції громадськості в Києві – понад сто осіб – закликали світову спільноту посилити тиск на Росію, щоб домогтися від Москви звільнення українських політв’язнів.
Молодь провела театралізоване дійство та зачитала імена громадян України, які опинились за ґратами в Росії та окупованому Росією Криму за свою проукраїнську позицію.

Акція з вимогою до Росії звільнити Олега Сенцова та інших українських політв’язнів Кремля. Київ, 2 червня 2018 року

Перед учасниками виступили сестра Сенцова Наталя Каплан та Олегові побратими-автомайданівці – народний депутат Ігор Луценко та депутат Київської міської ради Олексій Гриценко. Під час Революції гідності Сенцов підтримував Автомайдан і поділяв завдання та цілі революції, зазначили промовці.

Під час акції у Женеві (Швейцарія) постійному представникові Росії при установах ООН передали листа щодо українських політичних в’язнів, повідомив 1 червня активіст Ігор Решетняк.

“Серед підписантів цього листа були мер Женеви Ремі Пагані, депутати парламентів кантонів Женева і Во, письменники, кінорежисери та продюсери, профспілкові діячі та багато інших представників швейцарських академічних та культурних кіл”, ‒ написав він у “Фейсбуці”.

Сполучені Штати Америки приєдналися до акції в інтернеті.

“Ми долучаємо свій голос до всесвітнього заклику «Врятувати Олега Сенцова», жертву російської кампанії придушення голосів тих, хто виступає проти окупації Росією Криму”, ‒ сказано у “Твіттері” місії США в ОБСЄ.

Цю заяву також поширило посольство США в Україні.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що його стан стабільний, він отримує підтримувальну терапію від ФСВП. У чому саме полягає ця терапія, офіційні представники Росії досі не пояснили.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна