Усе про “український” Радбез ООН: пропозиція миру, портрет загиблої, реакція РФ

 

Постійний представник Великої Британії при ООН закликала Тристоронню контактну групу з урегулювання ситуації на Донбасі на засіданні 30 травня оголосити про нове перемир’я сході України.
Про це на засіданні Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку ввечері у вівторок, 29 травня, заявила британський посол при ООН Карен Пірс, передає УНІАН.

Як передає “Новинарня“, Радбез ООН був присвячений агресії РФ проти України. Це було перше засідання РБ з “українського” питання у 2018 році. Його скликано на прохання Польщі.

Пропозиція Британії

“Погіршення ситуації з безпекою вздовж лінії зіткнення у Донецькій області підкреслює повний провал останнього поновлення зобов’язань щодо режиму припинення вогню. Я приєднуюсь до інших у повторенні закликів з метою дотримання законів війни”, – сказала Карен Пірс.

“Незважаючи на погодження Тристоронньою контактною групою 26 березня, лише пройшло 10 хвилин до того часу, як керовані Росією сили здійснили обстріл Авдіївки. І вони це вчинили з озброєння, забороненого Мінськими угодами”, – нагадала дипломат.

Виступ Карен Пірс

“Я вважаю, що це демонструє повну зневагу підтримуваними Росією сепаратистами режиму припинення вогню і спроб, покликаних на полегшення ситуації для цивільного населення на сході України”, – заявила представниця Британії.

“Чи можу я знову, пане головуючий, наполегливо закликати всі залучен сторони поновити зобов’язання стосовно режиму припинення вогню на засіданні Тристоронньої контактної групи, яке відбудеться 30 травня?” – запитала Карен Пірс.

Включення СММ ОБСЄ

Таким чином британська дипломатка відреагувала на заяву голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертурула Апакана, який на цьому ж засіданні Радбезу ООН у режимі відеовключення заявив про необхідність вжити кроків, які зроблять режим припинення вогню стійким.

“Пане головуючий, я інформую вас із Мінська, де завтра під егідою Тристоронньої контактної групи ми проведемо засідання робочої підгрупи з питань безпеки. У цьому контексті дозвольте мені підкреслити, що існує невідкладна необхідність, аби погодити додаткові заходи, які зроблять режим припинення вогню стійким і незворотнім”, – заявив Апакан.

Також голова СММ ОБСЄ наголосив, що процес розведення сил і засобів на Донбасі, про що сторони погодилися у Рамковому рішенні від вересня 2016 року, залишається призупиненим.

“Відсутність готовності щодо подальшого здійснення цього процесу може підірвати довіру та рішучість сторін”, – сказав Ертурул Апакан.

З початку року на Донбасі загинули 107 мирних громадян, заявив Апакан.

“Місія продовжує документувати всі випадки загибелі мирного населення. З початку року місія підтвердила загибель 107 мирних громадян. Більшість з них загинули або в результаті артобстрілів або підірвалися на мінах або саморобних вибухових пристроях. У більшості випадків, це сталося в квітні-травні”, – сказав глава СММ ОБСЄ.

Виступ Клімкіна з портретом Дар’ї Каземірової

На цьому засіданні РБ ООН міністр закордонних справ України Павло Клімкін показав портрет загиблої в місті Залізне школярки Дар’ї Каземірової та заявив, що Росія має понести відповідальність за вбивство цивільного населення на сході України.

Говорячи про наслідки російської агресії, глава МЗС у свому виступі нагадав, що 18 травня російські окупаційні війська обстріляли з артилерії калібром 152-мм житлові райони в Троїцькому на Луганщині, в результаті чого були вбиті двоє цивільних – батько й неповнолітній син.

Також Павло Клімкін продемонстрував фотографію 15-річної Дар’ї Каземирової із Залізного, що під Торецьком.

“Три дні тому їй виповнилося п’ятнадцять, і лише вчора вона загинула на подвір’ї її будинку від снаряду калібром 122-мм, забороненим Мінськими угодами, вистріленим російськими ставленниками”, – заявив міністр.

“Так що, я краще спитаю російську делегацію – чи цей снаряд походить з так званого останнього гуманітарного конвою, чи російські ставленники купили важкі боєприпаси та озброєння у місцевих супермаркетах?” – наголосив Клімкін.

“На жаль, це риторика і не потребує будь-якої відповіді, особливо з боку Російської Федерації. Вона повинна нести свого роду особливу відповідальність”, – сказав глава МЗС.

При цьому він заявив, що Україна продовжує бути відданою миру і Мінським угодам, але з боку Російської Федерації спостерігається відсутність волі виконувати Мінські угоди.

За його словами, наполегливе заперечення Росією її відповідальності як сторони конфлікту має катастрофічні наслідки для ситуації на Донбасі. “Російські обстріли призвели до дуже багатьох втрат серед військових та цивільного населення. Йдеться про сотні танків, гаубиць і реактивних систем залпового вогню, доставлених Росією на територію України. І я дійсно маю на увазі сотні. Вони залишаються здебільшого незліченними і часто виявлені замаскованими і прихованими, готовими до подальшого насильства”, – заявив глава МЗС.

МЗС України – про Бабченка і Крим

Росія дестабілізує ситуацію в Україні, зокрема відбуваються теракти, підривна діяльність та політичні вбивства, заявив також Павло Клімкін на Радбезі ООН.

Він наголосив, що російський журналіст Аркадій Бабченко, якого вбили у Києві того ж вечора, був противником кремлівського режиму та боровся за демократичну Росію з території України.

“Аркадій Бабченко, російський журналіст і добре відомий противник російського режиму, був убитий біля своєї квартири в Києві. До того, як він прибув в Україну, його змусили залишити Росію після нападів і загроз на адресу його та його родини”, – зауважив глава МЗС.

За його словами, журналіст “продовжив боротися за демократичну Росію з України, тому, звичайно, Москва завжди розглядала його в якості ворога”.

Клімкін зауважив, що українська поліція вже розпочала розслідування.

Поряд із цим, глава МЗС нагадав про голодування у російській тюрмі кримчанина Олега Сенцова, голодування у Криму політв’язня Володимира Балуха, ув’язнення окупантами інших українських громадян.

“Тепер їм потрібна підтримка всіх тих, хто цінує свободу та права людини. Скориставшись цією можливістю, я закликаю членів Ради Безпеки та широкої спільноти ООН приєднатися до нашого заклику до Росії звільнити їх”, – сказав Клімкін.

Також він закликав засудити відкриття РФ мосту через Керченську протоку “як ще одне порушення суверенітету України”.

Росія продовжує грубо ігнорувати положення резолюцій Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму, сказав Павло Клімкін.

Росія не зважає на постанову Міжнародного суду ООН, винесену рік тому, яка вимагає, зокрема, дозволити діяльність Меджлісу кримських татар та забезпечити доступність освіти українською мовою. “Незважаючи на чітке формулювання цього припису, цілий рік минув, а Росія продовжує забороняти Меджліс”, – сказав Клімкін.

“Відмова у доступі до міжнародних місій з моніторингу прав людини в Криму, недотримання своїх зобов’язань за міжнародним правом як держави-окупанта, продовження практики примушування жителів Криму до служби в збройних силах Російської Федерації – це приклади реакції Росії на вимоги міжнародного співтовариства. І цей перелік порушень практично нескінченний”, – наголосив міністр.

США і Британія нагадали Росії
про збитий “Боїнг”

США закликали Росію визнати свою роль у падінні пасажирського літака рейсу MH17 на сході України.

“Ми підтримали заклик Австралії та Нідерландів, щоб Росія визнала свою роль у цій трагедії і співпрацювати для того, щоб покарати винних у тому, що був збитий рейс MH17″, – заявила постпред США при ООН Ніккі Гейлі на засіданні Радбезу ООН.

За її словами, санкції проти Росії збережуться, “поки РФ не поверне Кримський півострів під український контроль, не виведе свої сили зі східної України і не почне виконувати свої мінські зобов’язання”.

“Доки Росія не припинить свох обурливі дії в Україні, позиція США лишатиметься непохитною”, – підкреслила Гейлі.

США стверджують, що разом з Францією, Німеччиною та Україною докладають зусиль до врегулювання ситуації на Донбасі, але Росія “відмовилася від реального співробітництва”.

На думку постпреда США, ситуацію в Донбасі не можна вважати замороженим конфліктом, позаяк ситуація погіршилася, зростає число загиблих серед мирного населення.

Також представник Великої Британії Карен Пірс наголосила, що нині є чіткі докази того, ракета, яка збила MH17, належала російській армії.

Вона додала, що британці високо цінують це розслідування, аби відновити справедливість для жертв трагедії та їх сімей.

Росія відбивається

Під час свого виступу на засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник Росії Василь Небензя теж згадав про вбивство журналіста Аркадія Бабченка.

“Щойно в Києві був убитий російський журналіст, громадянин Росії Аркадій Бабченко. Це сталося кілька годин тому”, – сказав Небензя.

Він заявив, що в Україні “вбивають незалежних та опозиційних журналістів”. При цьому Небензя не уточнив, кого має на увазі, і в опозиції до кого були ці журналісти.

“Можна припустити, що українська влада звинуватить у цьому Росію. Це вже відбувалося неодноразово раніше”, – додав постпред Росії.

Василь Небензя, посол Росії в ООН. Фото: REUTERS

Говорячи про збитий “Боїнг”, Небензя заявив, що Росія не може прийняти “безпідставних висновків” Спільної слідчої групи про причетність РФ до цього.

“Ми підтверджуємо нашу готовність надавати всіляке сприяння по-справжньому транспарентному і незалежному розслідуванню та не можемо прийняти безпідставних висновків JIT. З огляду на те, якими поганими методами працюють сьогодні окремі держави, ми можемо довіряти тільки тим розслідуванням, повноправним учасником яких є Росія”, – сказав дипломат.

Москва запропонувала РБ ООН прийняти заяву на підтримку мінських домовленостей щодо врегулювання конфлікту на сході України. Небензя зачитав текст запропонованого документа: “Рада Безпеки безумовно підтверджує свою резолюцію 2202, схвалив комплекс заходів щодо виконання мінських угод, прийнятий і підписаний в Мінську 12 лютого 2015 року”.

У заяві Росія закликала “забезпечити повне, всебічне і послідовне виконання комплексу заходів, включаючи передбачене в ньому всеосяжне припинення вогню”, передає РІА “Новости”.

При цьому Небензя заявив, нібито Україна ухиляється від виконання мінських угод, так як Донбас Києву “не потрібен”.

“Навіщо йому кілька мільйонів антивладно налаштованих громадян напередодні президентських виборів 2019 року?”- заявив він, укотре повторивши позицію Кремля, що для врегулювання ситуації Київ повинен вести прямі переговори з Донбасом, тобто визнати, що “мова йде про внутріукраїнський конфлікт, про братовбивчу війну”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна