Група “Першого грудня”: Автокефалія православної церкви України – звільнення від церковного диктату Москви

 

Ініціативна група “Першого грудня” виступила на підтримку звернення української влади з проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. Інтелектуали висловили сподівання щодо позитивне сприйняття звернення як особисто Патріархом, так і Синодом Константинопольського Патріархату.

У своїй заяві члени групи нагадали, що Константинопольська Церква України Матір’ю-Церквою, акт про підпорядкування Київської митрополії Москві 1686 року “є незаконною дією”.

“Ці історичні, юридичні та канонічні факти не залишають сумніву, що Православна Церква в Україні, як свого часу Православні Церкви в Албанії, Болгарії, Греції, Грузії, Польщі, Румунії й Сербії, має невід’ємне право на автокефалію – як і належить Православній Церкві незалежної європейської країни”, – зазначають автори заяви.

Ще більш важливою причиною пришвидшити процес “звільнення українського Православ’я з-під церковного диктату Москви” група вважає війну Росії проти України. Російську православну церкву її представники характеризують як “служницю ураженої імперськими комплексами держави, на партнера її спецслужб”.

 

“Розглядаємо це питання не лише як суто церковне, а й як чинник духовної безпеки та національно-державної перспективи України”, – додає група “Першого грудня”.

Група “Першого грудня”:
В’ячеслав Брюховецький
Богдан Гаврилишин  (роки життя: 19 жовтня 1926 – 24 жовтня 2016)
Володимир Горбулін (учасник ініціативної групи по січень 2015)
Семен Глузман (учасник ініціативної групи з 1 грудня 2011 по 18 грудня 2012)
кардинал Любомир Гузар   (роки життя: 26 лютого 1933 — 31 травня 2017)
Іван Дзюба
Євген Захаров
Йосип Зісельс
Мирослав Маринович
Володимир Панченко
Мирослав Попович
Всеволод Речицький
Євген Сверстюк  (роки життя: 13 грудня 1927 — 1 грудня 2014)
Вадим Скуратівський
Юрій Щербак
Ігор Юхновський
Ярослав Яцків

Читайте також:
Група “Першого грудня”:
Популізм став реальною загрозою українській державності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна