Перемир’я в АТО суттєво зменшують число втрат. ВЕЛИКА ІНФОГРАФІКА 2017-2018

оновлено о 15:00 26 березня

Із 5 березня на Донбасі триває так зване “всеосяжне весняне перемир’я”, про яке домовлялася в Мінську Тристороння контактна група.
Деякі дні, відповідно до звітів штабу Операції об’єднаних сил (екс-АТО) обходилися взагалі без обстрілів з боку противника. За двадцять діб з початку нинішнього “режиму тиші” Збройні сили і Нацгвардія України втратили в результаті бойових дій шість воїнів.

У попередні роки в соцмережах не бракувало розпачливих коментарів: навіщо ці “перемир’я”, якщо “хлопці гинуть” нібито так само чи ще більше?

Але нинішній “режим тиші”, схоже, переконав навіть скептиків: обстрілів стало в рази менше, на деяких ділянках фронту – взагалі не фіксується “прильотів” уже протягом тривалого часу, число втрат суттєво знизилося.
Протягом двох тижнів (до 25 березня) бойові дії, якщо вони були, не забирали в нас “двохсотих”.

Попередні перемир’я переважно мали такий самий ефект – зменшення бойових втрат в ЗСУ.

Це засвідчує інфографіка – таймлайн втрат сил АТО внаслідок бойових дій з початку 2017 року, який підготувала “Новинарня“.

За даними Міноборони, у 2017 році безповоротні бойові втрати Збройних сил в АТО склали 199 осіб.
За нашими підрахунками, якщо до ЗСУ додати нацгвардійців та інших силовиків, торік на фронті загинуло 228 осіб (якщо враховувати підірваних в авто, яких не “рахували” штаб АТО і речники МОУ – 232).
Тобто, в середньому, за кожні два тижні гинуло трохи менш як дев’ять воїнів.

А якщо брати по два перші тижні кожного “перемир’я” 2017 року, то в силах АТО мали, відповідно, 3, 4, 12 і 5 загиблих (із ряду вибивається “хлібне” перемир’я, якого дотримувалися найменше).
Показники “режимів тиші” 2018-го – також по 5 загиблих за два тижні.

 

Наша інфографіка також дає змогу побачити динаміку втрат по місяцях
і ще раз згадати імена всіх полеглих:

клацніть двічі для збільшення

Інфографіка-2017 показує, що, окрім боїв січня-лютого в Авдіївській промзоні, на фронті в конкретних місцях не було тривалих періодів ескалації, які забирали б по кілька життів наших воїнів протягом кількох днів.

З графіки-2018 бачимо, наскільки менше втрат принесли перші місяці цього року порівняно з аналогічним періодом 2017-го, та й з останніми місяцями минулого року:

клацніть двічі для збільшення

Також слід враховувати, що серед втрат однаково позначені і жертви обстрілів та боїв, і загиблі на вибухових пристроях, що майже не залежить від дотримання/недотримання “режимів тиші”.

Статистика

За перші два тижні “новорічного” перемир’я 2016-2017 загинули лише три бійці (всі – ще в грудні 2016-го). Без бойових смертей у силах АТО минули перші сім днів 2017 року.

“Великоднє” перемир’я з 1 квітня 2017-го за перші два тижні забрало чотири життя українських воїнів (з них один – помер від ран після місяця у шпиталі).
Загалом, тоді протягом 19 діб “режиму тиші” лише два дні були з “двохсотими” – 3 та 12 квітня.

Найменш дієвим за останній рік було так зване “хлібне” перемир’я, оголошене ТКГ з 24 червня. Уже перший його тиждень приніс звістки про сім бойових втрат сил АТО, два тижні – загалом 12 загиблих.

Порівняно найдовше тривало “шкільне” перемир’я, проголошене з 25 серпня.
У перший тиждень повідомлялося про трьох “двохсотих”, у наступний – про двох. Відтак у перші 14 днів загинули п’ять українських воїнів.

Вересень-2017 був і залишається місяцем мінімальних бойових втрат української армії з початку АТО: п’ять загиблих (з урахуванням позасистемного добровольця), а також двоє підірваних на міні прикордонників.
Крім того, в першій половині жовтня трапився відрізок тривалістю аж 14 діб без бойових страт у сил АТО.

“Різдвяно-новорічне” перемир’я 2017-2018: четверо загиблих – за перший тиждень (з них один воїн – помер від поранення, отриманого дещо раніше), якщо брати два перші тижня – п’ять смертей.

І, нарешті, поточне “велике весняне” перемир’я – аналогічні цифри з попереднім “режимом тиші”: за стартовий тиждень – чотири бойові втрати, за два тижні – п’ять.

Після загострення 24-25 березня ТКГ в Мінську проголосила новий “мир” – тепер у зв’язку з Великодніми святами, з 30 березня.

Над інфографікою працювали:
Андрій Сек; Ольга Гордійчук, Дмитро Лиховій,Новинарня

Фото на заставці: ФБ Тарас Корніюк

Читайте також про кожного загиблого в попередні місяці
(історії й портрети):
лютий 2018
січень 2018
грудень 2017

листопад 2017

жовтень 2017
вересень 2017

серпень 2017

липень 2017

червень 2017
травень 2017
квітень 2017

березень 2017

лютий 2017
січень 2017
грудень 2016
листопад 2016

Воєнна історія 2017: згадати найважливіше


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.