Фірсов про спроби визволити ув’язненого “ДНР” блогера Васіна: Стас живий, але хворий, переговори в тупику

 

Єгор Фірсов
громадський діяч, політик, народний депутат України 7-8-го скликань (до березня 2016 року), лідер партії “Альтернатива”

Інформація про стан [ув’язненого в “ДНР” з літа 2017 року блогера] Стаса Асєєва (Васіна) (FB)

…Довго не писав, тому що були сподівання на звільнення по одному з каналів комунікації, але він поступово зайшов у тупик.

На жаль, нічого кардинально нового сказати не можу. У період обміну всіх на всіх обміняти Стаса не вдалось. Ми намагалися спілкуватись з ким тільки можливо. Задіяли як офіційні, так і не офіційні канали комунікації, у тому числі церковні, журналістські та політичні. Але на той час з боку терористів навіть говорити не хотіли про можливість обміну.

Періодично зі Стасом домагається зустрічі його мати. Іноді таку можливість їй надають.

Стас живий. Намагається триматись. Але скаржиться на стан здоров’я. Його й надалі мучить хронічний бронхіт, який в нього ще з дитинства. І сильний зубний біль.

Стас знаходиться на території колишнього заводу, відомого багатьом як “Ізоляція”. Це приміщення, де військові “ДНР” з самого початку облаштували в’язницю, де тримали й катували полонених. Ті, хто побував у полоні, називають це місце справжнім концтабором, де полонених вдень змушували працювати, а вночі катували.

Суд по справі Стаса (звичайно, його не можна назвати судом у нормальному розумінні), постійно переноситься. Розгляд справи і винесення вироку планувалися ще у 2017 році, але процес триває до цього часу.

Зараз ми плануємо видати збірку його статей, які він писав про ситуацію в ОРДЛО. За ідею дякую Тетяні Якубович. Цим хочемо привернути увагу до його ув’язнення. В тому числі, видати також і іноземною мовою чим привернути увагу до Стаса на європейському і американському рівні.

Коли ми почали перечитувати його матеріали, то були сильно здивовані наскільки плідно він працював і публікувався у багатьох авторитетних виданнях. В нього є десятки статей для “Радіо Свобода”, журналу “Тиждень”, п’ять статей у “Дзеркалі тижня”, також писав і для “Української правди” та інших.

Фактично його матеріали це дуже цінне джерело інформації про те, що саме відбувалось на окупованій території з початку війни. Стас нотував найголовніше – настрої людей, їхні страхи, надії і хвилювання, справжнє відношення до окупації, до росіян і до Мінського процесу. І це були не сторонні розвідки, а постійний процес щирого переживання того, що відбувається з Донбасом і людьми, які там залишились.

Тож, якщо хтось може допомогти з дизайном книги, верстанням та виданням – пишіть, будемо вдячні.

Станом справ в форматі Мінського процесу, я не володію. Більше може доповнити Ірина Геращенко.

І також озвучити відповідь на питання, чому Рада не прийняла постанову щодо полонених в ОРДЛО, з прізвищами, таку ж саму, як прийняли по політв’язнях в Росії. 

Ми будемо робити все можливе для звільнення Стаса. Наразі потрібно не давати забути про наших полонених і порушувати питання про їх звільнення на якомога вищий рівень. Тож не покладаємо рук, не забуваємо і обов’язково звільнимо Стаса.

Читайте також:
Геращенко: Нема зрушень у звільненні наступних заручників з ОРДЛО.
Обмін через церкву зірвався

Голови Спілок журналістів України і РФ підписали заяву задля звільнення Асєєва.
Геращенко соромно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна