Парламент позбувся Томенка й Фірсова без голосування. Фракцію БПП поповнили наступні списочники

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про позбавлення мандатів народних депутатів Миколи Томенка та Єгора Фірсова.

” У зв’язку із рішення 12-го позачергового з’їзду БПП від 25 березня… і зважаючи на постанову ЦВК від 28 березня повідомляю про дострокове припинення депутатських повноважень народних депутатів Томенка Миколи та Фірсова Єгора”, – заявив Гройсман.

Спікер пояснив це рішення тим, що ці депутати “були обрані в загальнодержавному виборчому окрузі від партії БПП, але вийшли зі складу фракції БПП”.

28 березня Центральна виборча комісія зареєструвала народними депутатами від БПП наступних у партійному списку – Олександра Бригинця та Дмитра Білоцерківця – замість Фірсова та Томенка. Заступник голови ЦВК Андрій Магера пояснив таке рішення реалізацією прямої вимоги, передбаченої статтею 81 Конституції України.

Єгор Фірсов назвав замовниками рішення про позбавлення його мандату нардепів Ігоря Кононенка, Олександра Грановського та Сергія Березенка.
“Рішення з’їзду БПП, де кілька, півсотні, делегатів закриваються і ховаються від преси, абсолютно абсурдні. Точно так само, як і рішення членів Центральної виборчої комісії, чиї повноваження закінчилися ще в 2014 році”, – заявив Фірсов.

На думку наймолодшого депутата, причиною такої “політичної помсти” став той факт, що він “безкомпромісно боровся зі всякими кононенками, березенками і грановськими”.

“Я впевнений, що сьогодні відступ від принципів демократії парламентаризму – це відкат від політики європейської інтеграції. Бо кріпосного права в Європі давно вже немає. А його намагаються ввести для парламентаріїв”, – додав екс-депутат.
Він висловив упевненість, що в Україні відсутні справжні політичні партії, а замість них “створена дюжина політичних бандформувань, єдина мета яких – домогтися влади, щоб грабувати країну”. “Боротьба за Україну тільки починається… Ми ще повернемося”, – підсумував екс-депутат.

Щоб виголосити цю промову з трибуни, Єгор Фірсов із великими зусиллями пробився до сесійної зали, куди його не пропускала охорона з огляду на наявність рішення ЦВК. Біля дверей виникла штовханина. Потрапити в зал Фірсову допомогли депутати Борислав Береза, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та ін.

Микола Томенко раніше наголошував, що навіть коли депутат подає заяву про складення мандата за власним бажанням, для затвердження цього потрібне голосування ВР. У даному ж випадку все вирішує з’їзд партії, членом якої він навіть не є. Микола Томенко назвав рішення з’їзду БПП “в правовому сенсі нікчемним”, заявивши, що для позбавлення депутата ВР мандат слід ухвалити окремий закон про імперативний мандат. Томенко висловлював намір відстоювати свій мандат у суді.

Невдовзі після цього Олександр Бригинець та Дмитро Білоцерковець склали депутатську присягу, і голова ВР Володимир Гройсман оголосив про їх входження до фракції Блоку Порошенка.

Нагадаємо, Олександр Бригинець був народним депутатом VII скликання від ВО “Батьківщина”, а до останнього часу – радником міністра інформаційної політики з питань функціонування телерадіомовлення, займався відновленням українського мовлення на Донбасі.

Дмитро Білоцерковець був українським активістом у Севастополі, представляв молодіжні організації партій “Наша Україна” та – згодом – “УДАР Кличка”. У березні 2014 року виїхав до Києва, де обійняв посаду директора департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА. Свою присягу у ВР він закінчив словами “Слава Україні, слава Криму, слава Севастополю!”

Читайте також:
Депутат від БПП: У нашого президента ціла фабрика з тортами й канхветами,
а ми одно гавно їмо

Як повідомляла Новинарня, 25 березня закритий для преси з’їзд партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” ухвалив рішення відібрати депутатські мандати у Миколи Томенка та Єгора Фірсова, які раніше вийшли з фракції БПП.

Згодом голова фракції Юрій Луценко закликав згаданих нардепів написати заяву про повернення у фракцію.

“У нас свобода голосування. І колега Фірсов, і колега Томенко повною мірою голосували вільно. Для чого вони виходили з фракції, порушуючи Конституцію, мені незрозуміло. Я закликаю їх просто взяти папір і написати заяву про повернення у фракцію, і на цьому вичерпати конституційний конфлікт“, – заявив Луценко.

Читайте також:
Фірсов виходить із фракції Блоку Порошенка через “недоторканних персон”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна