Голови Спілок журналістів України і РФ підписали заяву задля звільнення Асєєва. Геращенко соромно

 

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко розкритикувала спільну заяву представників Національної спілки журналістів України та Союзу журналістів Росії, які закликали звільнити українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), незаконно утримуваного бойовиками в Донецьку.

Як повідомила 22 лютого прес-служба НСЖУ, відповідну спільну заяву активісти журналістських організацій двох країн погодили під час зустрічі у Відні під егідою представника ОБСЄ з питань свободи медіа Арлема Дезіра.

“Ми стурбовані відсутністю доступу до Станіслава Асєєва та відсутністю інформації про стан здоров’я журналіста”, – йдеться в заяві медійників України та Росії.

“Заяву солідарності із українським журналістом Асєєвим підписали голови НСЖУ Сергій Томіленко та СЖР Володимир Соловйов. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів та австрійського відділення «Репортерів без кордонів»”, – сказано в повідомленні.

“Читаю спільну заяву спілок журналістів України і РФ з вимогою звільнити Станіслава Асєєва… Це тільки в мене відчуття, що це фарисейство вищого ФСБшного ґатунку? А адресат де? Звернення до кого?..
Звільнення Асєєва залежить виключно від президента Путіна, який може сьогодні подзвонити поставленому ним ватажку бойовиків, і Станіслав, як і всі інші заручники в ОРДЛО, вийдуть на волю”, – написала у “Фейсбуці” Ірина Геращенко, яка є уповноваженим президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі та членом гуманітарної підгрупи ТКГ.

“А чому в заяві немає прізвищ [українських політв’язнів в Росії] Сущенка і Сенцова?” – зазначила також вона.

“Як взагалі можна підписувати спільні заяви з тими, хто формує громадську думку в РФ, що Україна і українці – ворог? Хто бере участь в допитах наших заручників на камеру?” – заявляє Геращенко.

“Мене нудить від цієї публічно обраної політики “двє страни – одна прафєсія». Рада, що ніколи не була членом спілки [журналістів], бо зараз мені б було за це соромно…
А спілка б краще встановила стипендії підтримки родин журналістів-заручників, було б більше толку і конкретики, аніж підписувати папірці з пропагандистами і рупорами Кремля”, – додала перший віце-спікер ВР.

Як відомо, донецький журналіст і блогер Станіслав Асєєв, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території. Пізніше з’ясувалося, що він затриманий бойовиками “ДНР” та обвинувачений у шпигунстві.
Він сподівався на звільнення через обмін, однак бойовики не включили його до списків для обміну, що відбувся 27 грудня.

Читайте також:
Нардеп Тимчук вийшов зі Спілки журналістів через її проросійську позицію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.