Геращенко: Нема зрушень у звільненні наступних заручників з ОРДЛО. Обмін через церкву зірвався

 

Бойовики ОРДЛО відмовляються звільняти українських заручників, і нещодавно зірвався майже домовлений обмін п’ятьох українців з Донеччини, посередником у якому виступала УПЦ Московського патріархату.
Це підтвердила перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена президента в ТКГ Ірина Геращенко.

Вона розповіла про це в контексті засідання гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську 28 лютого, де українську сторону представляли Віктор Медведчук, обмудсмен Ввлерія Лутковська , експерти СБУ.

“Як поінформували мене колеги з СБУ і пані Лутковська, відбулася непроста дискусія щодо продовження звільнення заручників. Представники ОРДЛО наполягають на передачі їм громадян РФ, які «боролись за молодиє рєспублікі і защіщалі русский язик». Позиція української сторони тут незмінна: ми готові передати заблудших росіян Росії, яка направила їх на Донбас воювати проти українців, в обмін за звільнення бранців Кремля (Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха, інших бранців)”, – написала Геращенко в “Фейсбуці“.

“В п‘ятницю ми чекаємо добрих новин по двох українцях, незаконно утримуваних в російських в‘язницях, і стоїмо на тому, що цей процес звільнення наших з РФ має бути розблоковано й продовжено”, – повторила вона вчорашнє повідомлення Петра Порошенка.

“На жаль, поки що немає зрушень і просувань в питанні звільнення заручників в ОРДЛО, їх нам не віддають. До речі, про те, що процес штучно блокується, вчора на прес-конференціі президент Порошенко також розповів журналістам, що в нас зірвалося звільнення 5 хлопців з ОРДЛО, хоч начебто все мало відбутися, в нас зірвалися певні рухи з церквою, й це непокоіть і тривожить”, – зазначила Ірина Геращенко.

“Впевнена, питання звільнення заручників має, разом з безпековим [питанням], бути ключовим на всіх зустрічах в нормандському форматі (чи то політичні радники говоритимуть, чи міністри, чи відбудеться зустріч на найвищому рівні). Ми не втрачаємо надію, що витягнемо хлопців з ОРДЛО, але переговори йдуть важко. Й стою на позиції, що всі ми, учасники групи, маємо працювати краще”, – додала вона.

За словами Геращенко, українські переговорники в Мінську також звернули увагу “на кричуще порушення прав людей і незаконне затримання за надуманими приводами за проукраїнську позицію літніх людей, пенсіонерів, яких хапають й кидають за грати. Як приклад навели історію 73-річної жінки , яку за проукраїнську позицію кинули у тюрму в окупованому Луганську”.

“Найстрашніше, що окуповані території і тюрми там залишаються закритими для міжнародних гуманітарних місій, це зони терору і знущань, катувань і тортур. Й туди не пускають, аби приховати сліди своїх злочинів. Маємо використати всі міжнародні майданчики, аби кричати про це”, – наголосила віце-спікер.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна