Бойовики “ДНР” не допускають родичів до ув’язненого журналіста Асєєва

 

Місія з прав людини ООН звертає увагу, що бойовики “ДНР” не дозволяють спілкуватися з родичами журналісту Станіславу Асєєву (псевдо Васін), якого утримують заручником в окупованому Донецьку вже протягом трьох місяців.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер під час презентації доповіді ООН щодо ситуації з прав людини в Україні, передає “Українська правда”.

“Добре відомого блогера, який пише про життя на неконтрольованій території, збройні групи в окупованій частині Донецької області тримають під вартою без права зв’язку з зовнішнім світом з початку червня”, – наголосила Фрейзер.

За її словами, в полоні бойовиків, крім Васіна (Станіслава Асєєва) перебувають ще безліч полонених, яких тижнями тримають в одиночних камерах без можливості будь-якого спілкування.

“Більше того, затриманим забороняють спілкуватися між собою та з рідними, а рідним не надають жодної інформації про їхніх чоловіків, синів, братів чи сестер і жінок. Це завдає неабиякого горя цим сім’ям. Бойовики також не допускають до спілкування з полоненими і представників міжнародної місії”, – сказала Фіона Фрейзер.

Також вона зазначила, що спостерігачі зафіксували випадки катування, зґвалтувань та неналежного утримання полонених з обох боків, як серед бойовиків, так і ЗС України.

 

Перший заступник голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко відзначила “важливу заяву” представника місії ООН з прав людини.

“Місяцями ми в Мінську намагаємося добитися доступу до наших заручників. За ці роки війни до них жодного разу не допустили представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, з літа 2016-го вони не мають права на дзвінок родинам, українському обмудсмену Лутковській також відмовлено в допуску до тюрем на окупованих територіях. На всі наші вимоги чуємо у відповідь: заручників вже відвідала одна народний депутат, вона переконалася, що в них прекрасні умови утримання. Двічі до кількох хлопців допустили свого часу координатора ОБСЄ в гуманітарній групі Фріша (при цьому поряд стояли керівники тюрми і ще якісь куратори-наглядачі), й пару раз пані Фрейзер – представника місії ООН. Але це були не конфіденційні зустрічі, і вони змогли побачити не всіх заручників, а лише кількох”, – зазначила Геращенко.

“Ми ставили перед координатором Фрішем питання відвідання Асєєва, але його також до Стаса не пустили”, – підкреслила перший віце-спікер.

За її словами, Тоні Фріш планує на початку жовтня ще раз відвідати окуповані території, “отже, в Мінську ми в гуманітарній групі, посилаючись і на цю заяву Фіони, будемо вимагати допуску представника ОБСЄ до журналіста”.

Як інформувала “Новинарня“, представники ОРДО підтвердили факт утримання журналіста Станіслава Асєєва (Васіна) та наявність його імені у списках на обмін.

Журналіст і блогер на псевдо Станіслав Васін (справжнє прізвище – Асєєв, 1 жовтня 1989 р.н.), перебуваючи в окупованому Донецьку, регулярно писав матеріали про Донбас для українських ЗМІ, був активним у соцмережах.
Стас зник 2 червня, в його будинку відбувся обшук.

Читайте також:
Місія ООН намагається шукати зниклого в Донецьку журналіста Стаса Асєєва

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна