Новий обмін полоненими: в Донецьку штампують вироки “шпигунам і зрадникам”

 

Напередодні запланованого нового обміну полоненими ватажки так званої “ДНР” віддали вказівку “силовикам і судам республіки” активізувати процеси “виявлення і засудження” за громадян України, яких планується передати на обмін.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у зведенні групи “Інформаційний спротив” 19 січня.

Зазначається, що вироки виносять переважно “за шпигунство і тероризм проти ДНР”.

У ЗМІ ОРДО опубліковані серії статей про визнання “військовим трибуналом ДНР” винних у скоєнні злочинів, передбачених “кримінальним кодексом ДНР”.
Найпоширеніші – ст. 321 (“шпигунство”), ст. 229 (терористичний акт), ст. 232 (посягання на життя державного чи громадського діяча), ст. 230 (сприяння терористичній діяльності).

“Так, оголошено про засудження громадян України (всі цивільні) – 1982 і 1994 р.н. з покаранням у 22 роки в колонії суворого режиму; 1994 р.н. з покаранням у 18 років в колонії строгого режиму; 1979 р.н. з покаранням у 14,6 років в колонії строгого режиму; а також «військовослужбовця ДНР» 1996 р.н. з покаранням у 15 років в колонії строгого режиму”, – ідеться у зведенні.

“Інфоспротив” зазначає, що протягом 2017 року діяло подібне розпорядження, яке давало “ДНР” можливість “назбирати” полонених для обміну.
Протягом року “МГБ ДНР” затримало 246 осіб за підозрою в “шпигунстві і державній зраді», з них 148 – співробітники “державної сфери ДНР”.

“До слова, такою масовістю затриманих «шпигунів і зрадників» окупанти пояснюють необхідність нині чинного наказу ватажка «ДНР» Олександра Захарченка «Про тимчасову заборону виїзду на територію України працівників державної сфери ДНР» (указ №363)”, – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, перший після тривалої перерви великий обмін полоненими і ув’язненими між Україною та ОРДЛО відбувся 27 грудня.
Українська сторона також проводить нову “юридичну чистку” перед наступним етапом обміну й звільнення громадян.

Читайте також:
Представники України в ТКГ обмінялися
з бойовиками списками утримуваних осіб, – Оліфер

Зі звільненими з полону ОРДЛО досі не бесідувала СБУ.
Хоча серед них є явні сепаратисти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна