Представники України в ТКГ обмінялися з бойовиками списками утримуваних осіб, – Оліфер

 

Представники України та ОРДЛО обмінялися списками полонених і заручників.

Про це повідомила у “Фейсбуці” прес-секретар українського представника в Тристоронньої контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“Звільнення заручників є основним напрямком роботи гуманітарної підгрупи. Цього року сторони вже обмінялися списками утримуваних осіб. Вважаємо, що таке звільнення має відбутися в найкоротші терміни”, – написала вона увечері 18 січня за підсумками чергового засідання ТКГ в Мінську.

Також вона повідомила, що українська сторона пропонуватиме створити нову робочу підгрупу для обговорення “модальностей повернення Україні контролю над кордоном з РФ у Донецькій та Луганській областях”.

“У 2018 році пріоритетом залишається безпекова складова Мінських угод. Завдання номер один – забезпечення всеосяжного і сталого режиму припинення вогню. Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань з території Донбасу та повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року”, – написала Оліфер.

За її словами, українська сторона в ТКГ знову поставила питання необхідності забезпечення повного, безперешкодного та безпечного доступу СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включно із непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону.

“Окремо вимагаємо гарантування безпеки СММ ОБСЄ з тим, щоби місія могла повною мірою виконувати свій мандат та завдання в частині постійного моніторингу і верифікації виконання безпекових аспектів Мінських домовленостей”, – додала речниця Кучми.

Як писала “Новинарня“, 27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Надалі УПЦ МП заявляла про новий можливий обмін “10 на 10”, а апарат українського омбудсмана – “70 на 20”.

СБУ заявляла, що в ОРДЛО перебувають ще 103 незаконно ув’язнені українці.

Читайте також:

Путін і Медведчук обговорили другу “серію” обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна