Рада ухвалила закон про приватизацію держпідприємств: росіянам заборонено

 

Верховна Рада ухвалила законопроект про приватизацію державного майна, ухвалення якого є однією з вимог Міжнародного валютного фонду для надання Україні чергового траншу.

Як повідомляє УНІАН, “за” проголосували 266 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів. Голова Комітету ВР з питань економічної політики Володимир Іванчук, доповідаючи щодо законопроекту, зазначив, що він спрямований на спрощення процесу приватизації.

А прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що такий закон дозволить залучити інвесторів на збиткові державні підприємства, а також знизити корупцію.

“Найбільший сектор корупції – це держпідприємства. Сьогоднішнє законодавство не дозволяє залучити на ці підприємства публічно інвестиції. У нас є два вибори: або зупинити корупцію й запустити підприємства, які є відсталими за технологіями й не приносять прибутку. Або все залишити як є – неефективно.
В цьому законі є юридичні механізми, які захищають інвестиції й серед іншого використовують англійське право. Цей закон є відкритим і дає можливість створити десятки тисяч робочих місць у найближчий період в Україні”, – наголосив Гройсман.

Однією з норм ухваленого закону є заборона юридичним та фізичним особам-резидентам держави-агресора брати участь у приватизації в Україні.

Перед голосуванням доповідач закону Андрій Іванчук зачитав загальну поправку до ст.8, згідно з якою не можуть бути покупцями об’єктів приватизації  “юридичні особи, бенефіціари-власники 10% і більше акцій підприємств, які є резидентом держави, визнаної Кабінетом міністрів і ВР державою-агресором”.

При цьому “вказане положення не застосується до юридичних осіб, акції яких допущені до торгівлі іноземними фондовими біржами за переліком Кабміну, окрім юридичних осіб, які є резидентами держави-агресора та фізичні особи-громадяни та/або резиденти держави, визнаної ВР державою агресором”.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, його ухвалення дозволить уніфікувати й оптимізувати законодавство з питань приватизації, вдосконалити механізми та процедури приватизації, прискорити процеси приватизації, підвищити економічну ефективність продажів об’єктів і збільшити надходження до державного бюджету.

Цим законопроектом пропонується консолідувати норми 7 законодавчих актів в один закон, а основною метою є спрощення процесу приватизації за рахунок спрощення класифікації об’єктів приватизації – поділу на об’єкти малої та великої приватизації.

Також передбачається розширення переліку об’єктів, які можуть виставлятися на продаж, скорочення термінів виставлення на продаж, можливість оформлення банківської гарантії, уніфікація способів продажу держмайна. У разі великої приватизації залучатимуться міжнародні радники, а мала приватизація проходитиме на електронних торгах.

До групи малої приватизації потрапляють об’єкти нерухомості, невеликі підприємства, а до групи великої приватизації входять об’єкти, активи яких перевищують 250 мільйонів гривень. Також скорочуються строки підготовки до продажу з нинішніх 9-12 місяців до 4-5 місяців і збільшується строк для подачі заявок потенційних покупців із 20-45 днів до 20-180 днів.

Читайте також:
Кабмін позичить ще майже 14 млрд. через невиконання програми приватизації

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна