“Декларація небайдужих”: резиденти “Піци Ветерано” об’єдналися для підтримки антикорупційної реформи

 

Група українців, які працюють у різних сферах і є відомими медійними особами, об’єдналися в спільній ініціативі для просування антикорупційної реформи та оприлюднили “Декларацію небайдужих”.

Як передає кореспондент “Новинарні“, презентація відбулася 18 січня в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед ініціаторів – переважно відомі ФБ-блогери, зокрема ІТ-підприємець та колишній армійський волонтер Роман Балан, відомий як Сініцин; засновник фонду допомоги армії “Combat-UA”, тест-драйвер Павло Кащук; журналістка й правозахисниця Ольга Решетилова; екс-суддя, експерт-правник Михайло Жернаков; колишня голова Одеської митниці Юлія Марушевська та інші – загалом близько 30 осіб.

Започаткував ініціативу ветеран АТО, власник піцерії “Ветерано” Леонід Остальцев, в ресторані якого відбувалися зібрання ініціативної групи.

“Наша задача – побудова і підтримка державних інституцій, які вже утворені та готові боротися з корупцією. Якщо ця політична влада не хоче цього робити, то наша задача – не нав’язувати свою думку, а пробуджувати у людях почуття громадянського обов’язку щось робити для того, щоб всі розуміли, що В разі, якщо ця політична влада не хоче цього робити – має прийти інша та зробити це. Не ми, а інша політична влада, яка це зробить”, – зазначив громадський активіст Михайло Жернаков.

Водночас Леонід Остальцев наголосив: “Ми не йдемо “мочити злочинну владу з ПК наперевіс”, як дехто може подумати”.

За його словами, якщо “хлопці на фронті виконують свій громадянський обов’язок, то ми тут готові виконувати свій” – боротися з корупцією.

Для цього, каже засновник “Піци Ветерано”, варто започатковувати флешмоби, виходити за межі соцмереж, доносити месиджі до ширших мас методом “сарафанного радіо”.

“Ми бачимо, що реальна боротьба з корупцією знаходиться під загрозою відкату назад. При тому, що рівень корупції в державі залишається, за оцінками вітчизняних та міжнародних експертів достатньо високим, – ідеться в декларації, яку зачитав Роман Сініцин. – Ми вимагаємо від відповідних органів української влади припинити будь-який політичний вплив та тиск на незалежні антикорупційні інституції та забезпечити виконання зобов’язань, взятих Україною перед своїми громадянами та міжнародною спільнотою.
Адже незалежність антикорупційних структур – це не тільки ухвалене рішення української держави, але й відповідальність перед нашими іноземними союзниками, які підтримують розвиток незалежної України”.

Першими кроками докладання конкретних зусиль ініціативна група назвала три: забезпечення незалежного аудиту діяльності Національного антикорупційного бюро України, надання НАБУ незалежного прослуховування для викриття корупціонерів та створення незалежного Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії й західних партнерів України.

Як зауважив Роман Сініцин, така ініціатива не потребує грантової підтримки чи інших сторонніх фінансових вливань, а базується насамперед на роботі в соцмережах та коштах самих ініціаторів і активістів.

Для цього не потрібні великі гроші, зауважив Павло Кащук.

Як підкреслив активіст Владислав Грезєв, ця ініціатива – “не організація і не грантова історія”.

Ольга Решетилова додала, що йдеться про горизонтальну структуру – неполітичне об’єднання громадян з дуже різними поглядами для досягнення мети з конкретного питання.

“Намагаємося показати, що таке об’єднання може бути максимально широким”, – додав Грезєв.

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов закликав “не шукати тут змов, політичного “даху” чи намагання потрапити в партійні списки”.
“Зібралися ініціативні люди, щоб показати, що в нас є громадянське суспільство”, – сказав він.

Спікери “небайдужих” наголосили, що в інформаційному просторі вбачається небезпечна тенденція – виправдання корупції, яка нібито є умовою стабільності і виживання української державної та суспільної системи.

“Ми не політичне об’єднання і не маємо політичних цілей. Однак спільним для нас всіх є нульова толерантність до корупції, а також те, що нам не байдуже майбутнє України. І ми не можемо бездіяльно сидіти і спостерігати, як у нас крадуть шанси на краще життя.
Ми переконані, що корупція є найбільшою внутрішньою загрозою для нашої держави та її майбутнього, так само як російська агресія – зовнішньою”, – наголошується в “Декларації небайдужих”.

“Ми бачимо, що реальна боротьба з корупцією знаходиться під загрозою відкату: перешкоджання у протидії топ-корупції з боку Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України, неефективна робота Національного агентства із запобігання корупції та заяви співробітників про політичне втручання у роботу цього органу, політичне втручання у конкурсний відбір керівництва Державного бюро розслідувань, перешкоджання у діяльності Національного антикорупційного бюро України, призначення недоброчесних суддів у Верховний Суд, відвертий саботаж розгляду антикорупційних справ у судах та намагання затягнути чи повністю вихолостити ідею створення Антикорупційного суду. При тому, що рівень корупції в державі залишається за оцінками вітчизняних та міжнародних експертів критично високим”, – наголошують декларанти.

“Нашою метою є запуск ефективної роботи антикорупційних органів та реформа правоохоронних. Ця мета є амбіційною та складною, а на її реалізацію піде багато часу. Тому на першому етапі ми вирішили зосередити свої зусилля на боротьбі з найбільш небезпечним явищем – топ-корупцією, та закликаємо усіх небайдужих об’єднуватися заради спільної мети. Лише об’єднавшись, ми – люди з різними поглядами та політичними вподобаннями – зможемо досягти цього результату”, – сказано у відозві.

Ініціатори декларації створили сайт Nebaiduzhi.org та закликають підтримати їх онлайн (на сайті є відповідна кнопка).

Станом на 18-ту годину “долучились” понад 360 осіб.

До ініціативної групи зокрема увійшли: Антон Ходза, Артем Давиденко, Богдан Кутєпов, Владислав Грезєв, Давид Арахамія, Дмитро Шерембей, Євгеній Гончар, Євгенія Закревська, Євген Шевченко, Іван Примаченко. Леонід Остальцев, Максим Костецький, Марія Томак, Масі Найєм, Михайло Жернаков, Міріам Драгіна, Олександр Хаджинов, Олексій Гриценко, Ольга Решетилова, Павло Кашчук, Родіон Шовкошитний, Роман Маселко, Роман Сініцин, Сергій Лобойко, Сергій Наумович, Юлія Марушевська, Юрій Бутусов.

автор: Дмитро Лиховій (долучився до ініціативи)

Читайте також:
В ЄС розкритикували законопроект про Антикорупційний суд
і нагадали про умови безвізу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна