Замість зловісних решток ВЧК-КДБ: Генпрокуратура України отримала нову символіку

 

Президент Петро Порошенко своїм указом затвердив нову емблему та прапор Генеральної прокуратури.

У День працівників прокуратури, 1 грудня, текст укзу №392/2017 від 29 листопада 2017 року опубліковано в “Урядовому кур’єрі”, акт набув чинності.

Тепер емблема ГПУ виглядає як круг темно-синього кольору, у центрі якого розміщено зображення срібного меча періоду княжої доби вістрям донизу; його накладено на золоті терези. У центрі емблеми – малий герб України, по колу – дві золоті дубові гілки.

Прапор Генпрокуратури – прямокутне полотнище темно-синього кольору зі співвідношенням ширини до довжини 2:3 з емблемою по центру, причому емблема займає половину ширини полотнища.

Також президент затвердив порядок використання емблеми та прапора Генпрокуратури: символи розміщують у кабінеті генпрокурора, у залах засідань ГПУ, на інформаційній та сувенірній продукції Генпрокуратури.
Очільник ГПУ може ухвалити рішення про використання символіки відомства у випадках, не передбачених документом.

Раніше на емблемі прокуратури було зображено терези із двома перехрещеними мечами на щиті.

“Указ президента про нову символіку, яким замінено рештки зловіщого щита з мечами часів ВЧК-КДБ – не просто зміна прапора ГПУ. Це фінальний крок ліквідації сталінської моделі єдиноначальної всевладної машини”, – написав з цього приводу у “Фейсбуці” генпрокурор Юрій Луценко.

На урочистій церемонії 1 грудня він отримав з рук президента Порошенка новий прапор Генпрокуратури, ставши на коліно і поцілувавши його край за військовим зразком.

Юрій Луценко також описав свої здобутки на чолі ГПУ.

“Півтора роки тому перед моєю командою стояло завдання: демонтувати пострадянську каральну систему ГПУ, різко активізувати боротьбу із корупцією, дати результат в справах Майдану і збити розгул злочинності.
Сьогодні, в День прокуратури можу сказати: ми зробили це.
53 млрд., в т.ч. 80 тис. га вкраденої землі передано до бюджету.  Слідство по ключових справах Майдану і по ОЗУ Януковича завершено. Затримано 9100 корупціонерів, 2800 – в судах, 815 – отримали вирок”, – заявив генпрокурор.

Читайте також:
Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла
замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна