Судді нового Верховного Суду склали присягу

 

Судді оновленого Верховного Суду склали присягу.

Як передає УНІАН, в урочистій церемонії взяв участь президент Петро Порошенко. Він привітав суддів нового ВСУ зі вступом на посади.

“Я ще раз хочу наголосити, що сьогодні, 11 листопада, надзвичайно важливий день – день народження принципово нового Верховного Суду України. Він вперше був сформований на основі конкурсу, безпрецедентно відкритого, унікального, прозорого, транспарентного – і кожен з вас це знає – з високим рівнем конкуренції, який проходив під дуже пильним наглядом громадськості, з прискіпливою перевіркою кандидатів всіма антикорупційними органами”, – сказав Порошенко.

Крім того, на сторінці президента у “Фейсбуці” розміщена така заява: “Склад Верховного Суду оновлено на 95% у порівнянні з попереднім, і кожний четвертий його суддя – адвокат чи науковець. Вони матимуть шанс побудувати нову систему правосуддя – керуючись українськими законами та європейськими стандартами й цінностями”.

“На черзі – ухвалення ще низки законів про зміни в системі правосуддя: закону про антикорупційний суд, про адвокатуру, про правову освіту тощо”, – зауважив президент.

“Ми відкриваємо нову сторінку в історії правосуддя в Україні!” – наголосив Порошенко.

Як відомо, 30 вересня 2016 року з набуттям чинності змін до Конституції в частині правосуддя та закону “Про судоустрій і статус суддів” в Україні стартувала судова реформа. Відповідно до цих змін, Верховний Суд став вищим судом в Україні, а його склад має бути сформовано із суддів, обраних виключно за результатами відкритого конкурсу.
Вища кваліфікаційна комісія суддів відібрала 120 кандидатів на посади суддів у касаційних судах ВСУ (по 30 посад в адміністративному, господарському, кримінальному, цивільному). При цьому ВККС пропустила до конкурсу у Верховний Суд 80% кандидатів, яких забракувала рада доброчесності.
Вища рада правосуддя ухвалила рішення внести президентові подання про призначення 114 кандидатів на посади суддів Верховного суду.

Читайте також:
Громадська рада доброчесності закликала президента не затверджувати
нечестивих кандидатів до Верховного Суду

Відбір у Верховний суд: пройшов снайпер з АТО Мамалуй,
відомий відповіддю “кримській шкурі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна