Відбір у Верховний суд: пройшов снайпер з АТО Мамалуй, відомий відповіддю “кримській шкурі”

 

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів України затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них – судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем, повідомляє ВККС.

Загалом ВККС провела співбесіди в колегіях з 381 кандидатом. У результаті конкурсу, який тривав із 7 листопада 2016 року, складено рейтинг.

Зокрема, третє місце в рейтингу Касаційного господарського суду ВСУ посів ветеран АТО з роти снайперів 93 омбр, суддя з Харкова Олександр Мамалуйвідомий відповіддю кримській “шкурі”.

Тепер Вища кваліфікаційна комісія суддів надішле до Вищої ради правосуддя рекомендації про призначення 120 кандидатів суддями адміністративного, господарського, кримінального та цивільного касаційних судів у складі Верховного Суду – по 30 суддів у кожному.
Остаточне рішення прийматиме ВРП.

Представник організації “Реанімаційний пакет реформ” Михайло Жернаков заявив, що “30 із 120, тобто рівно 25% переможців конкурсу – недоброчесні”.

“До оголошення рейтингу сьогодні недоброчесних кандидатів було 76 із 319, тобто 23,82%. Тобто якщо б переможців обирали випадково, а не ВККС, результат був би кращим”, – зазначив він у “Фейсбуці”.

 

 

Представниця Громадської ради доброчесності Галина Чижик також пише, що “в Алли Лесько, завдяки якій суддя Майдану Віктор Кицюк залишився на посаді, за доброчесність і етику з 500 можливих балів щонайменше 352, а суддя-викривач Сергій Бондаренко, який пішов проти системи, на 90-му місці”.

“Суддя В’ячеслав Наставний, який ухвалював політичне рішення у справі (Юрія) Луценка, в рейтингу на другому місці, а правозахисник Олег Левицький до прохідної частини рейтингу не потрапив”, – обурюється вона.

“Суддя Вищого господарського суду України Лариса Рогач, яка допомагала олігархам отримувати в Києві гектари заповідних земель, тепер буде продовжувати це робити в Верховному Суді”, – заявляє Чижик.

“Антирекорд б’є саме адміністративна колегія ВККС, рекомендуючи 30 кандидатів, дев’ять із яких не є доброчесними за висновком ГРД”, – додає представниця ГРД.

 

Як відомо, ще деякі переможці рейтингу кандидатів до Верховного суду фігурували у журналістських розслідуваннях.
Чинний голова Верховного суду Ярослав Романюк знявся з конкурсу до нового Верховного суду.

Читайте також:
ВККС пропустила до конкурсу у Верховний Суд 80% кандидатів,
яких забракувала рада доброчесності

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна