Конкурс до Верховного Суду: “підрахуїв” Ківалова запідозрили в нових фальсифікаціях

 

Оголошені Вищою кваліфікаційною комісією суддів результати чергового етапу конкурсу до Верховного Суду України, свідчать про ймовірні масштабні фальсифікації під час оцінки практичного завдання в рамках відбору.
Як передає “Новинарня“, про це заявив Михайло Жернаков, головний експерт із судової реформи ГО “Реанімаційний пакет реформ”.

Він констатує, що кум Ківалова керує оцінками на конкурсі, в якому перемагає помічник Ківалова, а програють опоненти Ківалова.

“Результати оцінки письмових робіт кандидатів неприємно вразили. На відміну від письмового анонімного тестування, де результат в цілому відображав як власну оцінку виконання завдання кандидатами, так і очікування тих, хто уважно слідкує за конкурсом, результат оцінки практичних робіт виявився протилежним”, – пише експерт РПР у своєму блозі.

“Особливо розходиться з очікуваннями оцінки робіт кандидатів до Касаційного адміністративного суду – останньої інстанції у вирішенні найважливіших спорів між державою і громадянином (як визначено судовою реформою, Касаційний адмінсуд буде частиною нового Верховного Суду – “Н”). Судді, на якість рішення яких рівнялися практично всі судді адміністративних судів, набрали мінімум балів і не пройшли до наступного етапу, тоді як очолили список функціонери системи адміністративних судів, відомі скоріше своїми здібностями виконувати політичні вказівки, аніж якістю рішень”, – констатує Жернаков.

Він звертає увагу на те, що до “топ-5” за оцінками потрапив Павло Вовк, колишній помічник колишнього нардепа від Партії регіонів, екс-голови ЦВК Сергія Ківалова, тепер – голова “сумнозвісного Окружного адміністративного суду міста Києва, судді якого масово забороняли мірні зібрання в часи Майдану”.

“Також показово, що найменшу кількість балів серед усіх кандидатів набрав перший заступник голови Комітету ВР з правової політики та правосуддя Леонід Ємець, давній політичний опонент Ківалова.
І це викликало б неабиякий подив (Леонід – фаховий юрист з неабияким досвідом), якщо тільки не брати до уваги те, що перевіряв його роботу член ВККС Юрій Тітов, який є… кумом Сергія Ківалова”, – зазначає Жернаков.

Експерт вказує на те, що саме “Тітов мав неформальне лідерство серед трьох членів колегії, що оцінювали майбутніх верховних адміністративних суддів”.

“Виходить, кум Ківалова керує оцінками на конкурсі, в якому перемагає помічник Ківалова, а програють опоненти Ківалова. І це на конкурсі до суду, який остаточно вирішуватиме спори про вибори президента, скасування постанов Кабміну (а значить, практично будь-якої реформи) і справи про мирні зібрання. Мимоволі задаєш собі питання – а який надворі рік?” – запитує Михайло Жернаков.

“Ось такий у нас, на жаль, відбувся підрахуй”, – коментує експерт, маючи на увазі прізвисько Ківалова часів масових фальсифікацій на виборах 2004 року.

Виглядає так, що члени ВККС, які оцінювали роботу кандидатів до Касаційного адміністративного суду вступили у змову з метою просування “потрібних” персонажів, пише експерт РПР.

“Не додає довіри до процесу й раптова зміна прохідного балу, в результаті якої до конкурсу “повернули” додатково 43 кандидати”, – зазначає Жернаков.

За його словами, “якщо терміново не виправити ситуацію, про будь-яку судову реформу можна просто забути”.

Єдиним можливим варіантом виходу з ситуації Михайло Жернаков називає відкрите розслідування, для якого необхідно якнайшвидше оприлюднити практичні завдання конкурсу; роботи всіх кандидатів, щоб можна їх порівняти між собою; методологію оцінки робіт та індивідуальні оцінки членів колегії, щоб порівняти їх з затвердженою методологією.

Водночас ВККС виступає проти такого оприлюднення.

“Це не може не дивувати, особливо враховуючи як часто на словах представники ВККС і найвище керівництво держави переконують українське суспільство і міжнародних донорів у тому, що конкурс відбувається чесно і прозоро”, – підкреслює Жернаков.

Читайте також:
На Банковій через судову реформу поставили “пам’ятник брехуну”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна