Громадська рада доброчесності закликала президента не затверджувати нечестивих кандидатів до Верховного Суду

 

Громадська рада доброчесності закликала президента Петра Порошенка із закликом не затверджувати кандидатів у члени нового Верховного Суду.

Відповідне звернення оприлюднили на сайті ГРД 3 жовтня.

У заяві сказано, що конкурс до ВСУ відбувся з порушеннями і без урахування висновків Ради доброчесності, і 25 зі 111 висунутих кандидатів не відповідають критеріям професійної етики.

“Громадська рада доброчесності навела у своїх висновках переконливі факти недоброчесної поведінки кандидатів, а саме ухвалення політично мотивованих рішень; заборону мирних зібрань; свавільне порушення прав людини, що було констатовано Європейським судом з прав людини; неправду в деклараціях; неможливість підтвердження законності походження своїх статків; толерування злочинної практики втручання в автоматизовану систему розподілу судових справ тощо. Однак Вища рада правосуддя проігнорувала факти, викладені у висновках Громадської ради доброчесності, без будь-яких пояснень”, – йдеться у зверненні.

У ГРД переконані, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя не змогли виконати суспільний запит на якісне оновлення суддівських лав.

“У конкурсі до Верховного Суду останнє слово за Президентом, який відповідно до закону має призначити рекомендованих кандидатів. З огляду на це закликаємо Президента як гаранта Конституції не призначати рекомендованих кандидатів, поки у судовому порядку не буде прийнято рішення щодо вищезгаданих порушень, які мали місце під час конкурсу, і допоки ВККС та ВРП не оприлюднять мотивованих рішень з поясненням справжніх причин відхилення висновків та інформації Громадської ради доброчесності”, – закликали у Раді доброчесності.

Раніше – у п’ятницю, 29 вересня – Вища рада правосуддя оголосила остаточний список кандидатів на посади суддів Верховного Суду. На підпис президенту передали 111 прізвищ.

Серед рекомендованих до ВСУ суддів є В’ячеслав Наставний і Сергій Слинько, які засудили нинішнього генпрокурора Юрія Луценка до позбавлення волі.
Ще один приклад недоброчесного призначення – суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Золотников, який під час Майдану заборонив мирні зібрання у всій центральній частині Одеси.
Валентина Сімоненко запам’яталася тим, що ігнорувала запити від потерпілих під час розстрілу Небесної сотні і нападів на “Автомайдан”.
Суддя Богдан Львов не міг пригадати на комісії, чи заплатив мито за придбання коштовних годинників за кордоном.
Рекомендована до призначення Марина Червинська забула вказати у декларації будинок на півтисячі квадратних метрів під Києвом у Бучі, у якому фактично проживає.
Ольга Ступак проживає у великому заміському будинку, але не змогла пояснити, звідки взяла кошти на його придбання.

Читайте також:
ВККС пропустила до конкурсу у Верховний Суд 80% кандидатів,
яких забракувала рада доброчесності

Відбір у Верховний суд: пройшов снайпер з АТО Мамалуй,
відомий відповіддю “кримській шкурі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна