Луценко про справу Колмогорова: потерпілі просто займалися любов’ю на пляжі, і це підтвердила експертиза

 

Генпрокурор Юрій Луценко та його заступник, головний військовий прокурор Анатолій Матіос переконані, що солдат-прикордонник Сергій Колмогоров восени 2014 року на посту під Маріуполем протизаконно застосував зброю на ураження цивільного авто, внаслідок чого загинула жінка.

Як передає “Новинарня“, про це Луценко і Матіос написали 2 листопада в коментарях у “Фейсбуці”.

Цього дня Вищий спеціалізований суд України переніс через неявку прокурора засідання у справі прикордонника Колмогорова, якого суди попередніх інстанцій засудили до 13 років позбавлення волі.

Як було заявлено, розгляд перенесли через бажання Генпрокурора Луценка вникнути в усі обставини справи про події 9 вересня 2014 року в Приморському районі Маріуполя.

Своє бачення цих обставин Юрій Луценко висловив у коментарях до ФБ-допису журналістки Ольги Лень, яка заявила:
“У військової прокуратури шизофренія. Вони намагаються посадити прикордонника Сергія Колмогорова за те, що він виконав службовий статут і стріляв у порушників. І одночасно відкрили справу проти одеських військових, які не виконали статут і не стріляли під час нападу на військову частину.
І нічого тут прокурорів не бентежить. Зате військові можуть зробити висновки: краще не стріляти (як вартові на Шкільному аеродромі в Одесі – “Н”) і отримати пару років умовно, аніж стріляти (як Колмогоров) і отримати ув’язнення на 13 років”.

Юрій Луценко. Фото: unian.ua

Реагуючи на цей допис: Генпрокурор Юрій Луценко зазначив: “Не все так лінійно.  Наказ зупинити машину не означає стріляти в машину.
Перед стрільбою [Колмогорова] не було обов’язкового попереджувального пострілу вгору. 
Жодних доказів про співпрацю пасажирів [розстріляного авто “Шкода Рапід”] з “ДНР” не було.
До речі, навіть захист не просить у суду визнання [Колмогорова] невинуватим. Лише перекваліфікації статті на менш важку”.

“Але. Я розумію прецедентність цієї справи.
Тому вважаю за можливе повторне судове слідство, в ході якого можна буде вийти на істину”, – додав Луценко.

“На воєнному об’єкті все ясно. Постріл вгору, а потім – на враженння.  На вулиці за 10 км від лінії фронту – все важче”, – написав генеральний прокурор, маючи на увазі відмінністю маріупольської ситуації від одеської.

За словами Луценка, “напарник підсудного надав покази, що попереджувального пострілу не було. Просто з відстані в 60 метрів солдат [Колмогоров] став відразу стріляти по машині”.

“До речі, не було і блокпосту”, – кілька разів наголосив він.

Сергій Колмогоров (праворуч) із побратимами в зоні АТО, 2014 рік

Реагуючи на зауваження, що по “Шкоді” стріляв не сам Колмогоров, а група прикордонників, при цьому авто, всупереч правилам проходження блокпосту, не вимкнуло фари, а подавало ними сигнали і почало набирати швидкість у напрямку до військових, Юрій Луценко написав: “Наказ командира був – зупинити підозрілу машину, яка включала/виключала фари на березі моря.
(Довідково: ця марка авто при опусканнні підніманні скла і при включенні запалювання автоматично моргає фарами).
Наказ про зупинку не означає стріляти. На відстані 60-70 м водій не міг почути чи якось інакше усвідомити вимогу прикордонників. Блокпоста не було. Лише постріл в повітря міг і де-факто, і де-юре стати сигналом для зупинки. Саме його і не було”.

“Командир в Маріуполі віддав наказ зупинити машину та оглянути її. І це правильно. Неправильно без попереджувального пострілу на відстані 60 м стріляти на ураження людей, чия вина не встановлена. На тій території не йшло бойового зіткнення. Тож стріляти без попередження – табу”, – заявив Луценко.

“Зверніть увагу, що навіть захист не клопоче про визнання солдата невинним. Вони лише просять змінити кваліфікацію з умисного вбивства на вбивство по необережності“, – наголосив генпрокурор.

У інших коментаторів виникло резонне питання — чому для встановлення істини прокуратурі потрібне повторне слухання?

Сергій Колмогоров

Генпрокурор Юрій Луценко пояснив: “Повторне судове слідство дає можливість новому адвокату навести нові докази на користь підсудного.
Якщо вони будуть ґрунтовними – ми маємо право змінити обвинувачення. А суд може ухвалити інший вирок”.

Він кілька разів повторив, що в місці інциденту не було блокпосту ДПСУ, а військові там ходили бо “патрулювали”.

Пояснюючи обставини, Луценко вдався до делікатних подробиць, які не згадані в матеріалах суду: “…Постав себе на місце водія. Він привіз дитину до батьків. Поїхав у новокупленій машині з дружиною на море. Як він каже (і це підтвердила експертиза) – зайнятися любов’ю. 
Їдуть назад по ґрунтовці між будинками приватного сектору. В салоні радіо. Десь за 60 м люди в камуфляжі. Починають стріляти у лобове скло. Вбивають дружину”.

“Уявила? Тепер ясно, навіщо потрібен попереджувальний постріл?” – зауважив генпрокурор.

При цьому він не відповів на зауваження щодо ситуації в зоні АТО станом на початок вересня 2014 року, на персоналії місцевих маріупольських суддів та на той факт, що потерпілий водій “Шкоди”, чоловік загиблої, надалі залишається в Росії.

Сергій Колмогоров у суді 2 листопада 2017

Водночас Луценко визнав “нелінійність” справи.

“У нас навіть прокуратура – військова. А відповідний суд ліквідовано”, – зазначив він.

Анатолій Матіос

У свою чергу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, реагуючи на закид щодо “шизофренії військової прокуратури”, вдався до образ на адресу журналістки.

“Ольго, вам напевно до Уляни Супрун (в.о. міністра охорони здоров’я – “Н”) з приводу лікування самій наразі терміново б варто було сходити, або переміститися у часі в салон того цивільного авто, яке Колмогоров розстріляв з відстані 68 метрів на польовій дорозі, будучи сам у формі без розпізнавальних знаків”, – написав Матіос.

“І до речі, там не було ні блокпоста, і вимоги Статуту караульної та постової служби на нього (Колмогорова) не розповсюджувалися! Бог вашій шизофренії суддя”, – заявив керівник військової прокуратури.

“Живіть, вибачте, зі своєю примітивною чорно-білою філософією як знаєте. Бог вам суддя. Шизофренія, на жаль, точно не лікується. Не захворійте, не дай Бог, на неї. Бог хоче покарати – то забирає розум. Не хочу вас повчати. Але одумайтеся і ніколи більше не вживайте слово шизофренія до військової прокуратури. Я вас за вашу роботу не суджу і не повчаю”, – додав він.

Читайте також:
Небойові й бойові втрати українських військ: правда та інтерпретації Матіоса

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна