В Одесі затримали командира військової частини й вартового, які не реагували на захоплення території, – Матіос

 

Військова прокуратура затримала в Одесі в. о. командира військової частини А3571, який не реагував на її захоплення.

Про це на брифінгу 1 листопада повідомив заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає УНІАН.

Він нагадав, що 29 жовтня в Одесі невстановлені особи, які представляли фірму-забудовника, здійснили самовільне захоплення частини території військового об’єкту – аеропорту “Шкільний”.

“Перед цим захопленням передувала фізична протидія особовому складу даної військової частини, здійснена близько 40 невстановленими молодими чоловіками спортивної статури у балаклавах.
На місце події виїхала за викликом Національної поліції військова прокуратура, і розпочато було кримінальне провадження, за результатами якого вчора ввечері військовою прокуратурою Одеського гарнізону Південного регіону було затримано т.в.о. командира частини – підполковник Збройних сил, який не вжив заходів, пов’язаних із застосуванням фізичної сили, вогнепальної та холодної зброї, як це передбачено статутом караульної та постової служби, що призвело до захоплення земель, частини земельної ділянки військової частини і порушення території військового об’єкту”, – розповів Матіос.

У зв’язку з цим командиру оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 426 (“умисне невиконання військовою службовою особою в умовах особливого періоду дій, які вона за своїми службовими обов’язками повинна була виконати, що спричинило тяжкі наслідки”) Кримінального кодексу України.

“Крім того, затримано та оголошено підозру військовослужбовцю за контрактом, який, призначений у добовий наряд черговим групи зберігання авіаційної техніки, порушив статутні правила патрулювання, не вжив заходів протидії невстановленим особам, які проникли на територію”, – сказав Анатолій Матіос.

За словами прокурора, цьому військовослужбовцю оголошено підозру за ч. 2.ст. 418 (“порушення статутних правил патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки”) КК України.

Прокурор Одеської області повинен здійснити відповідні процесуальні та інші дії для перевірки законності і обґрунтованості винесеного Одеською міською радою рішення про надання дозволу на користування частиною ділянки.

За його словами, право власності на цей військовий об’єкт було визначено ще у 1947-1948 роках, але після того з різних причин належним чином, відповідно до законодавства України, не було переоформлено. Однак військовий об’єкт зберігає статус земель оборони.

“Незважаючи на перші спроби захоплення території аеродрому нібито на підставі наявних дозвільних документів, органами управління цієї військової частини жодних дій позовного або іншого характеру для припинення локалізації або недопущення захоплення території військового об’єкту не вживалося, не дивлячись на неодноразові письмові попередження військової прокуратури, яка не має таких повноважень, згідно із законом”, – наголосив Матіос.

Він зауважив, що був опитаний капітан військової частини, який перебував на місці конфлікту в стані алкогольного сп’яніння. Його відсторонено від виконання обов’язків військової служби, щодо нього складено адміністративний протокол.

Військовий прокурор повідомив, що сьогодні, 1 листопада, суд розгляне адміністративне провадження щодо капітана військової частини, яке передбачає 10 днів гаупвахти за вживання спиртних напоїв.

Також Матіос наголосив, що командир частини та його підлеглі мали право застосувати зброю з метою забезпечення охорони військової частини.

“Застосування фізичної сили та зброї особовим складом варти, яка була на той момент в аеропорту, можливе, згідно статті, без попередження…” – сказав він.

За його словами, можна “застосовувати фізичну силу, зброю в разі виникнення загрози життю або здоров’ю військовослужбовців, або нападу на чатового або об’єкт, який охороняють”.

“Згідно з 19-ю статтею Статуту внутрішньої служби Збройних сил, чатовим застосовується зброя без попередження, у разі явного нападу на нього або на об’єкт – що ми спостерігали. Чатовий прийшов без зброї, фактично зробив дії, які соромлять дії української армії, і повторюють події, які не так давно відбувалися у Криму, коли був “зелено-чоловічковий” десант, а також на сході України”, – наголосив Анатолій Матіос.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 жовтня командування Повітряних сил Збройних сил України заявило, що в Одесі близько 40 осіб у балаклавах вчинили спробу рейдерського захоплення майна військової частини А3571 – аеродром “Шкільний”. Ці громадяни, які були представниками торгово-розважального центру City Center, зайняли частину військового аеродрому, пославшись на дозвіл Одеської міської ради, демонтували бетонний паркан і встановили металевий, “незаконно на 20 соток змінивши земельну ділянку”.
Водночас радник начальника ГУ Національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк заявив, що невідомі – це “звичайні будівельники”, у забудовника є всі необхідні документи від органів місцевого самоврядування, і все, що відбувається, – «звичайний будівельний процес без насильства і “тітушок”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна