Небойові й бойові втрати українських військ: правда та інтерпретації

 

Небойові втрати військових формувань України (як загиблі, так і поранені й травмовані), починаючи з 2014 року, становлять більш як 10 тисяч осіб.

Про це розповів головний військовий прокурор Анатолій Матіос в ефірі телеканалу ZIK 27 жовтня.

При цьому у своєму виступі він сплутав термінологію і явно обмовився.

“З 2014 року до сьогоднішнього дня в Збройних силах і серед усіх, хто отримав зброю і захищав державу, загинуло 10103 особи безповоротних і санітарних втрат. Не від бойових дій. Серед них 2150 чоловік загинули не від бойових дій. В зоні АТО 3700 загинуло не від бойових дій… е-е… поранено. 935 не від бойових дій. Всього дві повноцінні бригади загинули внаслідок того, що не виконували статути, вчиняли злочини відносно один одного і так далі, і тому подібне”, – дослівно сказав Матіос.

Імовірно, 10103 особи – це небойові втрати всіх військових формувань України за три з половиною роки і загиблими, і пораненими та травмованими. З них 2150 – небойові загиблі.

3700 осіб – загальні небойові в зоні АТО, з них 935 – загиблі.

Деякі ЗМІ інтерпретували заяву Матіоса так, що 10 тисяч – це небойові втрати лише загиблими.

Після цього прес-служба Генерального штабу Збройних сил України видала спеціальну заяву, в якій зазначила: бойові втрати ЗСУ з початку проведення антитерористичної операції (квітень 2014 року) і до кінця жовтня 2017 року становлять 2333 загиблими, а загалом – разом із пораненими і травмованими – 10710 військовослужбовців.

“Поширені засобами масової інформації повідомлення щодо втрат особового складу Збройних Сил України під час проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей не відповідають дійсності. Станом на 28.10.2017 року, з початку проведення АТО, бойові втрати склали 10 710 військовослужбовців Збройних Сил України, з них безповоротні 2 333, санітарні – 8 377 (поранені та травмовані внаслідок бойових дій)“, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протягом 2016 року внаслідок бойових дій загинуло 212 військовослужбовців ЗСУ, а санітарні втрати (поранені) склали 1277 військовослужбовців ЗС України.

При цьому небойових втрат було на 65% менше, ніж бойових.

У 2017 році, за даними Генштабу, небойових втрат удвічі менше.

“Прохання до представників ЗМІ не поширювати недостовірну інформацію та уточнювати дані з офіційних джерел, не маніпулювати громадською думкою поданням викривленої інформації”, – зазначили в ГШ.

 

Коментуючи заяви Матіоса, міністр оборони України Степан Полторак сказав, що небойові втрати серед військовослужбовців є – хвороби, порушення заходів безпеки і вживання алкоголю.

“Небойові втрати, на жаль, ще є. Вони були з першого дня агресії Російської Федерації, причини абсолютно різні. Це буває, коли люди помирають від хвороб, буває від порушень заходів безпеки. На жаль, є випадки, коли особовий склад вживає спиртні напої”, – сказав Полторак у коментарі “112 Україна“.

За його словами, кожен випадок розслідують і вживають заходи, щоб таке не повторювалося.

Читайте також:
ЗСУ похвалилися моральним станом:
небойових втрат стало менше на третину

За рік в АТО – 63 самогубства і 30 вбивств.
Міноборони розкрило повну статистику небойових втрат

За місяць в АТО 18 небойових втрат, 10 – через пиятику. ПРИКЛАДИ

“Небойові втрати”. Через впертість і закритість Міноборони
девальвується героїзм АТОвців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна