На Генасамблеї ООН Порошенко провів переговори з главою дипломатії ЄС та президентами Польщі, Австрії, Фінляндії, Словаччини

 

У рамках перебування на сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку 19 вересня президент України Петро Порошенко провів зустрічі з віце-президентом Єврокомісії – високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні, а також із президентами Польщі Анджеєм Дудою, Австрії – Александером ван Белленом, Фінляндії – Саулі Нііністьо, Словаччини – Андреєм Кіскою.

Як повідомляє прес-служба президента України, із Федерікою Могеріні “обговорили нові стратегічні цілі на шляху європейської інтеграції України”.

“Президент закликав високого представника підтримати ініціативи української сторони, що сприятимуть подальшому зближенню з ЄС та проведенню ґрунтовних внутрішніх реформ в Україні”, – зазначається в повідомленні.

Глава держави наголосив також, що Україна розраховує на більш дієву підтримку ЄС у питанні звільнення українських політичних в’язнів в Росії та Криму.

Зазначається, що Порошенко поінформував главу дипломатію ЄС про розвиток ситуації на Донбасі, стан імплементації Мінських домовленостей і про ініціативу України щодо розгортання в окупованому Донбасі миротворців ООН, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону.

Петро Порошенко та Федеріка Могеріні також скоординували позиції напередодні саміту Східного партнерства, який відбудеться 24 листопада у Брюсселі.

На зустрічі з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою Порошенко також обговорив питання запровадження миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу, реалізацію Мінських домовленостей, розвиток подій на Донбасі та стан дотримання прав людини в окупованому Криму.

“Співрозмовники обговорили широкий спектр питань двосторонніх взаємин, зокрема безпекову проблематику. Йшлося про подальший розвиток політичного діалогу на вищому рівні між двома країнами, а також співпрацю в сфері енергетичної безпеки та транскордонного співробітництва.
Розглядалися також питання посилення взаємодії між оборонними відомствами двох країн, зокрема у контексті проведення російсько-білоруських навчань «Захід -2017»”, – ідеться в повідомленні Банкової.

Президент України подякував Польщі за незмінну підтримку в питанні запровадження безвізового режиму між нашою країною та Європейським Союзом.

Президент Дуда відзначив, що Польща послідовно підтримує Україну на шляху до членства в ЄС.

Окремо обговорювалися питання організації візиту до України президента Польщі до кінця поточного року.

На зустрічі з президентом Австрійської Республіки Александром ван дер Белленом, крім іншого, президент України поінформував австрійського колегу про розвиток ситуації на Донбасі, хід імплементації Мінських домовленостей та подальші кроки для деескалації ситуації.

“Президенти скоординували підходи до просування ініціативи щодо розгортання миротворчої операції ООН на всій окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей. Петро Порошенко закликав Австрійське головування в ОБСЄ підтримувати активний діалог з ООН з цього питання”, – звітує прес-служба.

Сторони наголосили на важливості посилення технічних та технологічних можливостей СММ ОБСЄ для забезпечення ефективного виконання місії на Донбасі.

“Окрема увага була приділена питанню залучення міжнародних партнерів до спільної роботи у питанні деокупації Криму”, – зазначено в повідомленні.

Петро Порошенко запросив Александра ван дер Беллена відвідати Україну, “що було з вдячністю прийнято”.

Із президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо Порошенко обговорив “шляхи посилення українсько-фінляндської двосторонньої взаємодії” та висловив вдячність фінляндській стороні за підтримку проектів в освітній та енергетичній галузях України.

Сторони також скоординували підходи щодо можливого розміщення миротворчої місії ООН на всій території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Президент України наголосив на важливості скоординованої позиції з метою протидії побудові політично вмотивованого проекту “Північний потік-2”.

Із президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою, крім іншого, “було домовлено посилити взаємодію у питаннях встановлення спільного прикордонного та митного контролю на державному кордоні між двома країнами для посилення ефективності боротьби з нелегальною міграцією та контрабандою”.

Обговорювалась також співпраця України та Словаччини на євроінтеграційному напрямі та в рамках міжнародних організацій.

Лідери двох держав скоординували позиції в питанні деокупації Криму та розміщення на Донбасі миротворчої місії ООН.

“Словацька сторона з розумінням поставилася до аргументів Президента України щодо проголосованого парламентом [України] закону про освіту“, – інформує прес-служба АП.

Читайте також:
Трамп в ООН: Ми маємо відкинути загрози суверенітетові
– від України до Південно-Китайського моря

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна