Патрулі ОБСЄ у 2017 році зіштовхувалися з насильством лише в ОРДЛО

 

За перші шість місяців 2017 року патрулю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі перешкоджали 480 разів, з них три чверті випадків перешкоджання зафіксовано на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Про це йдеться у звіті місії “Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ” за січень-червень 2017 року, передає прес-служба ОБСЄ.

“У першому півріччі 2017 року у своїй діяльності Місія зіткнулася орієнтовно з 480 випадками обмежень і перешкод, з яких 75% відбулися у непідконтрольних урядові районах”, – йдеться у повідомленні.

Голова СММ Ертурул Апакан наголосив, що 13 із цих інцидентів супроводжувалися насильством, і всі – на непідконтрольній території.

Найсерйознішим наслідком усіх погроз та ризиків, з якими стикаються спостерігачі СММ, стала загибель члена патруля місії 23 квітня внаслідок підриву вибухового пристрою під автомобілем.

“Міни та невибухлі боєприпаси необхідно вилучити, огородити або позначити. Вони щодня становлять загрозу для спостерігачів СММ, а надто для перспективи досягнення стійкого миру”, – наголосив Апакан.

Він також підкреслив, що свобода пересування СММ є вкрай важливою для виконання місією свого мандата, а також для сприяння реалізації досягнутих у Мінську домовленостей.

“Обмеження та перешкоди підривають зусилля, спрямовані на сприяння миру, безпеці та стабілізації ситуації в Україні”, — сказав голова місії, закликавши сторони конфлікту на сході України поважати свободу пересування спостерігачів СММ ОБСЄ.

Читайте також:

У Станиці Луганській бойовик “ЛНР” погрожував розстріляти патруль ОБСЄ з гвинтівки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна