Київська спілка журналістів підтримала й нагородила Коцабу, який “сидів ні за що”

 

Члени Київської обласної організації Національної спілки журналістів України нагородили грамотою “За особливі заслуги” івано-франківського блогера Руслана Коцабу, який називає війну на сході “громадянською” та є обвинуваченим у судовому процесі про перешкоджання діяльності Збройних сил.
Як передає “Новинарня“, про це розповіло видання “Детектор медіа”.

Першим про отримання грамоти повідомив сам Коцаба, заявивши, що його нагородили від імені НСЖУ.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці у “Фейсбуці” зазначив, що від загальноукраїнської Спілки Коцаба не отримував ніяких офіційних нагород.

“Рішення про відзначення Руслана Коцаби прийняла Київська регіональна організація Спілки журналістів“, – пояснив він.

“Таким чином столична організація підтримала колегу перед засіданням суду, який мав розглядати питання оскарження вироку блогеру та робив реальним його нове ув’язнення”, – зазначив Томіленко.

Секретар Київської обласної організації НСЖУ Алла Малієнко пояснила: “…В День журналіста, коли ми святкували (були присутні наші члени правління), звернулися колеги, щоб підтримати Руслана Коцабу. Наш член спілки Василь Семенович Анісімов приніс свою нагороду (почесний знак), яку йому вручали три чи чотири роки тому, і вирішив йому передати у нашому приміщенні. Взяли з собою грамоту не нашого зразка. Наша київська організація має свій зразок. І ми, колеги, порозписувалися на тій грамоті”.

“Що тут такого? Ми підтримали колегу. Грамота за мужність і стійкість. Він майже два роки просидів у тюрмі. Я і ми всі вважаємо, що він ні за що просидів“, – заявила Малієнко.

Як писала “Новинарня“, Руслана Коцабу затримали 8 лютого 2015 року за підозрою в державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Перед цим він активно виступав проти проведення мобілізації до ЗСУ, записував відеозвернення. Журналіста взяли під арешт.
12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Коцабу до 3,5 років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні Збройним силам України, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді.
14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу, і він вийшов на волю.

Під час перебування за ґратами івано-франківський журналіст став прапором так званих “антивоєнних”, а також проросійських сил в Україні, які на прикладі його справи обвинувачували владу в політичних репресіях.

Після звільнення Руслан Коцаба неодноразово брав участь в акціях проросійських, заходах колишніх “регіоналів”, записував відеозвернення тощо.
Нардепи-“опоблоківці” Рабинович і Мураєв створили нову партію з Коцабою.

Вищий спеціалізований суд України 7 червня скасував виправдувальний вирок Коцабі, ухвалений раніше апеляційним судом Івано-Франківщини, та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції.
На суді Коцаба знову заявив, що війна на сході є громадянською.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна